Το James Webb έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Το νέο και πιο δυνατό τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας, εκτοξεύτηκε τα Χριστούγεννα του 2021 και από τότε μας έχει χαρίσει ανεπανάληπτες εικόνες, ενώ έχει κάνει τρομερές ανακαλύψεις. Τώρα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με την τελευταία του ανακάλυψη, μόλις 47 έτη φωτός μακριά από εμάς.

Αν πιστεύτε πως το James Webb βρήκε εξωγήινη ζωή, τότε θα σας απογοητεύσουμε. Όμως βρήκε κάτι ιδιαίτερα περίεργο και συναρπαστικό. Το James Webb κατάφερε να εντοπίσει έναν πλανήτη γνωστό και ως καφέ νάνο, που εμφανίζει κάτι σαν φώτα στην ατμόσφαιρά του, σαν αυτά που έχουμε στην Γη από το Βόρειο Σέλας. Ο πλανήτης με το όνομα “Brown Dwarf W1935” είναι ένας πλανήτης μεγαλύτερος από τον Δία, αλλά μικρότερος από τον Ήλιο μας.

Ποιο είναι το περίεργο; Θα μου πείτε και εύλογα. Το περίεργο είναι πως είναι παγωμένος και δεν διαθέτει αστέρι, καθώς πρόκειται για ορφανό πλανήτη. Τα φώτα του Βορείου Σέλας, δημιουργούνται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο πέφτουν πάνω στο μαγνητικό πεδίο της Γης και συγκρούονται με μόρια οξυγόνου και αζώτου, τα οποία διεγείρονται. Για να επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση, πρέπει να αποβάλουν αυτή την ενέργεια, κάτι που κάνουν εκπέμποντας φως. Παρόμοια διαδικασία έχουμε και στον Δία και άλλους πλανήτες που διαθέτουν ατμόσφαιρα.

σημάδια φώτων σε πλανήτη
Αυτή η ιδέα καλλιτέχνη απεικονίζει τον καφέ νάνο W1935, ο οποίος βρίσκεται 47 έτη φωτός από τη Γη. Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA βρήκαν υπέρυθρη εκπομπή από μεθάνιο που προέρχεται από το W1935. Αυτή είναι μια απροσδόκητη ανακάλυψη επειδή ο καφέ νάνος είναι ψυχρός και δεν έχει αστέρι. Επομένως, δεν υπάρχει προφανής πηγή ενέργειας για να θερμάνει την ανώτερη ατμόσφαιρά του και να κάνει το μεθάνιο να λάμψει. Η ομάδα εικάζει ότι η εκπομπή μεθανίου μπορεί να οφείλεται σε διεργασίες που δημιουργούν σέλας, που φαίνονται εδώ με κόκκινο. NASA, ESA, CSA και L. Hustak (STScI)

Όμως ο Brown Dwarf W1935 δεν έχει αστέρι για να δεχθεί παράγει τα φορτισμένα σωματίδια, ώστε να δημιουργηθεί το Σέλας. Αυτό τον κάνει ιδιαίτερα μυστηριώδη, αφού δεν έχουμε συναντήσει κάτι τέτοιο ξανά. Μάλιστα αυτή η συμπεριφορά του Brown Dwarf W1935 θα συζητηθεί στην 243η συνάντηση της Αμερικάνικης Αστρονομικής εταιρίας στην Νέα Ορλεάνη.

Η επίσημη ανακοίνωση της NASA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άφησε να εννοηθεί πως εντοπίσαμε φώτα σαν αυτά που παράγουν οι πόλεις μας στην Γη, όμως αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Η ύπαρξη ζωής δεν θα ήταν δυνατή σε έναν καφέ νάνο, εκτός της κατοικήσιμης ζώνης, αφού δεν έχει καν άστρο.

Απίστευτη ανακάλυψη! Ανιχνεύσαμε σκοτεινή ύλη για πρώτη φορά στον κοσμικό ιστό

Οι ελπίδες για αναζήτηση ζωής τώρα επικεντρώνονται στον Proxima Centauri b, που απέχει μόλις 4,24 έτη φωτός μακριά από την Γη και εντός του Γαλαξία μας. Με τους επιστήμονες να ανιχνεύουν νερό στον εξωπλανήτη, η πιθανότητα ζωής δεν αποκλείεται.

Ίσως κάποια μέρα το ανθρώπινο είδος να έχει τα μέσα για να φτάσει μέχρι εκεί και γιατί όχι να κατοικίσει τον πλανήτη, χωρίς να κάνει τα ίδια λάθη που έχουμε κάνει εμείς με τον πλανήτη μας. Αυτό βέβαια είναι πιο ταιριαστό σε σενάριο ταινίας, παρά στην πραγματικότητα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα είναι καλοκαίρι, θα είναι στην παραλία σε καμία Μύκονο κι θα έβγαλαν τραπεζάκια στο ύπαιθρο.

  2. Εκκλησιαστης 3:11. Την αιωνιότητα έβαλε στην καρδιά των ανθρώπων ο θεός ώστε ο άνθρωπος(αναζητώντας) να μήν ανακαλύψει ποτέ το έργο των χειρών του από την αρχή ως το τέλος.

  3. Ψάχνουμε ζωή στ αστέρια και σκοτώνουμε αυτήν που έχουμε στον πλανήτη μας.
    Φτωχή ανθρωπότητα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.