Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST), οι αστρονόμοι εντόπισαν το μικρότερο ελεύθερα αιωρούμενο αστέρι καφέ νάνο που έχει καταγραφεί ποτέ, μαζί με δύο άλλα ουράνια αντικείμενα που αναφέρονται ως “failed stars”.
Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο Astronomical Journal στις 13 Δεκεμβρίου, συμβάλλουν σε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ άστρων και πλανητών.
Οι καφέ νάνοι, ενδιάμεσοι σε μάζα μεταξύ πλανητών και άστρων, σχηματίζονται παρόμοια με τα άστρα, αλλά δεν έχουν την πυκνότητα και τη θερμοκρασία που απαιτούνται για τη σύντηξη του υδρογόνου.
Ο καφέ νάνος που παρατηρήθηκε από το JWST διαθέτει μάζα περίπου οκταπλάσια από εκείνη του Δία, αμφισβητώντας τις υπάρχουσες θεωρίες για τον σχηματισμό τέτοιων ουράνιων σωμάτων.
Μόλις συνέβη η πιο ισχυρή ηλιακή έκρηξη των τελευταίων ετών (βίντεο)
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους αστρονόμους Kevin Luhman και Catarina Alves de Oliveira, εστίασαν την έρευνά τους στο αστρικό σμήνος IC 348, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.000 ετών φωτός στην περιοχή σχηματισμού άστρων του Περσέα.
Αξιοποιώντας τις προηγμένες δυνατότητες απεικόνισης του JWST, εντόπισαν τρεις πιθανούς υποψήφιους καφέ νάνους με μάζες που κυμαίνονται από τρεις έως οκτώ φορές μεγαλύτερες του Δία.
Το μικρότερο από αυτά τα αντικείμενα, μόλις τρεις έως τέσσερις φορές το μέγεθος του Δία, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για την αποκάλυψη των περιπλοκών του σχηματισμού αστέρων σε εξαιρετικά μικρές μάζες.
Επιπλέον, δύο από τους καφέ νάνους της μελέτης παρουσίασαν ενδείξεις ενός άγνωστου υδρογονάνθρακα – ενός μορίου που αποτελείται από άτομα υδρογόνου και άνθρακα – σηματοδοτώντας την πρώτη ανίχνευση αυτής της ουσίας εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Αυτή η απροσδόκητη ανακάλυψη αμφισβητεί τα υπάρχοντα μοντέλα για τις ατμόσφαιρες των καφέ νάνων.
Η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το αν οι καφέ νάνοι είναι αστέρια ή εκτοξευόμενοι πλανήτες εξετάζεται από την ερευνητική ομάδα, τείνοντας προς το πρώτο.
Αν και υπάρχει η πιθανότητα αποστατών πλανητών, η επικράτηση των άστρων χαμηλής μάζας στο σμήνος IC 348 καθιστά λιγότερο πιθανό ότι θα μπορούσαν να παράγουν μαζικούς πλανήτες.
Η μελέτη συνηγορεί υπέρ της συνέχισης της εξερεύνησης για την αποκάλυψη πρόσθετων καφέ νάνων και τη βελτίωση της κατανόησής μας για τη φύση τους, ρίχνοντας ενδεχομένως φως στην ασύλληπτη ταυτότητα αυτών των ουράνιων αντικειμένων.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.