Αν και τα μαγνητάρια στο σύμπαν παρουσιάζουν τεράστια μαγνητικά πεδία, οι επιστήμονες στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven ανακάλυψαν μικροσκοπικά θαύματα μέσα σε γήινα εργαστήρια. Αναλύοντας συγκρούσεις βαρέων ιόντων, ανακάλυψαν μαγνητικά πεδία που σπάνε ρεκόρ και αποτυπώνονται στα προκύπτοντα θραύσματα, προσφέροντας πρωτοφανείς γνώσεις για τις υποατομικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής φυσικός Diyu Shen σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση αλληλεπίδρασης μαγνητικού πεδίου με πλάσμα κουάρκ-γκλουονίου (QGP), τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης. Μελετώντας τις συγκρούσεις όπου βαριοί πυρήνες συναντώνται ελαφρώς εκτός κέντρου, οι ερευνητές προβλέπουν την εμφάνιση μαγνητικών πεδίων που συναγωνίζονται εκείνα των μαγνηταρίων, αν και διαρκούν μόνο κλάσματα ενός νανοδευτερολέπτου.

Παρά τον φευγαλέο χαρακτήρα τους, αυτές οι εκρήξεις αφήνουν διακριτά ίχνη στα φορτισμένα σωματίδια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διαλευκάνουν τα μυστήρια της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του QGP. Μέσω σχολαστικής ανάλυσης, οι μικροσκοπικές συγκρούσεις της Γης αποκαλύπτουν δυνάμεις που ξεπερνούν τα καθημερινά μαγνητικά φαινόμενα, προκαλώντας την κατανόησή μας για το σύμπαν. Αυτή η εξερεύνηση φωτίζει τη λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ των θεμελιωδών συστατικών της ύλης, προσφέροντας ματιές στο κοσμικό δράμα που εκτυλίσσεται μέσα στα όρια των εργαστηριακών πειραμάτων.

Δες το Voyager να προσεγγίζει τον Δία στα πιο εντυπωσιακά πλάνα – Πως φαίνεται ο πλανήτης (video)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.