Ο Adrian Kingsley-Hughes του Zdnet επισημαίνει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει ότι οι αριθμοί που αναφέρουν την υγεία της μπαταρίας δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία. Πιο συγκεκριμένα, οι αριθμοί που μπορείς να δεις αν μεταβείς στο Settings > Battery > Battery Health. Αυτός ο αριθμός που ξεκινά από το 100% και μειώνεται σταδιακά, μέχρι να έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις την μπαταρία σου.

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι θα νομίζεις πως μειώνεται σε συχνή βάση, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Παραθέτουμε αυτούσια πως εξηγεί την άποψή του.

Το iPhone 13 Pro Max μου το αγόρασα την ημέρα του λανσαρίσματος. Μέχρι σήμερα, το έχω 104 ημέρες. Σύμφωνα με τα δεδομένα Battery Cycle Count (οδηγίες για το πως να τα βρεις εδώ), βρίσκεται στο 92 κύκλο επαναφόρτισης. Και φυσικά, ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος. Η Apple αναφέρει ότι η μπαταρία διατηρεί το 80% της χωρητικότητας μετά από 500 κύκλους φόρτισης. Αυτό σημαίνει ότι το iPhone μου βρίσκεται ήδη στο 20% των 500 κύκλων.

Και όμως η υγεία της μπαταρίας βρίσκεται στο 100%. Αν ψάξω θα διαπιστώσω ότι η maximum full charge capacity αναφέρεται ως 4,523mAh και η minimum full charge capacity (πιθανώς της τελευταίας φόρτισης)  4,255mAh. Γιατί όμως το iOS δεν το αναφέρει;

Το trick λειτουργεί επειδή η rated capacity μιας μπαταρίας είναι θεωρητική. Ορισμένες κάνουν το ντεμπούτο τους με μεγαλύτερη, κάποιες με ακόμη μεγαλύτερη. Όσο περισσότερη χωρητικότητα υπάρχει πάνω από την θεωρητική rated capacity, τόσο περισσότερο ο counter θα χρειαστεί για να πέσει από το 100% στο 99%.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.