Έχουν περάσει περισσότερο από τέσσερις μήνες από την εκτόξευση του διαστημοπλοίου με τα ηλιακά πανιά και τώρα το σκάφος άνοιξε τα πανιά του έξω από τον πλανήτη μας.
Το Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) της NASA βγήκε στο διάστημα στις 24 Απριλίου με το όχημα Electron της Rocket Lab και, στα τέλη Αυγούστου, η NASA κοινοποίησε σε μια ανακοίνωση ότι οι χειριστές της αποστολής της επαλήθευσαν ότι η τεχνολογία έφτασε σε πλήρη ανάπτυξη στο διάστημα. Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 7:33μ.μ. ώρα Ελλάδος, η ομάδα έλαβε τα δεδομένα που δείχνουν πως η δοκιμή του συστήματος ανύψωσης πανιών, ήταν επιτυχής.
Ακριβώς όπως ο άνεμος σπρώχνει ένα ιστιοφόρο στο νερό, το σκάφος της NASA κάνει το ίδιο με την ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα ηλιακού φωτός, είναι ικανή να δώσει ώθηση στο σκάφος, στο διάστημα. Αν και τα φωτόνια δεν έχουν μάζα, μπορούν να μεταφέρουν ορμή, όταν χτυπήσουν ένα αντικείμενο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται και τα ηλιακά πανιά του σκάφους. Ευτυχώς για εμάς, το διαστημόπλοιο που ανέπτυξε το πανί περιέχει τέσσερις κάμερες που μπορούν να απαθανατίσουν μια πανοραμική άποψη τόσο του ανακλαστικού πανιού όσο και των συνοδευτικών σύνθετων βραχιόνων. Η πρώτη από τις εικόνες υψηλής ανάλυσης αναμένεται να είναι προσβάσιμη την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου.
Το διαστημόπλοιο Advanced Composite Solar Sail System θα περάσει από μια σειρά δοκιμών τις επόμενες εβδομάδες, με την ομάδα να ελέγχει και την δυνατότητα ελιγμών του σκάφους στο διάστημα. Κάνοντας προσαρμογές στην τροχιά, οι επιστήμονες θα πάρουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να μάθουν πως να σχεδιάσουν και να χειριστούν το σκάφος σε μελλοντικές αποστολές.
“Τα δεδομένα πτήσης που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίδειξης θα χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό μελλοντικών σύνθετων ηλιακών συστημάτων πανιών μεγαλύτερης κλίμακας για διαστημικούς δορυφόρους έγκαιρης προειδοποίησης καιρού, αστεροειδείς και άλλες αποστολές αναγνώρισης μικρών σωμάτων και αποστολές παρατήρησης των πολικών περιοχών του ήλιου”, δήλωσε το Rocket Lab. κοινοποιήθηκε σε προηγούμενη περιγραφή αποστολής.
Αυτή τη στιγμή η τροχιά του σκάφους είναι δύο φορές αυτή του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Αν δούμε τα πανιά του, είναι σε σχήμα τετραγώνου, με διαστάσεις όσο το μισό ενός γηπέδου τένις ή 80 τετραγωνικά μέτρα.
Cosmote: Βάλε τέλος στα διαφημιστικά μηνύματα οριστικά! Αυτός είναι ο τρόπος
Αυτή η τεχνολογία είναι ικανή να φέρει μικρά σκάφη που θα μπορούν να ταξιδέψουν με το 20% της ταχύτητας του φωτός, που είναι μια τρομερά μεγάλη ταχύτητα. Πιθανότατα θα είναι και το πρώτο βήμα για εξερεύνηση εκτός του ηλιακού μας συστήματος, κάτι που προφανώς είναι τρομερά συναρπαστικό.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.