Συγκεκριμένο bug στο Google Messages μπορεί να οδηγήσει στην αποστολή ενός παλιού ή άσχετου μηνύματος μαζί με ένα καινούργιο, σε εντελώς διαφορετικό παραλήπτη από εκείνον για τον οποίο το προόριζες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα ιδιωτικότητας, το οποίο έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη δημοφιλή εφαρμογή μηνυμάτων του Android, ανασύροντας παλιές συνομιλίες που παραδίδονται σε ανθρώπους που δεν έπρεπε ποτέ να τις δουν.
Πώς εμφανίζεται το bug στο Google Messages
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν χρήστες του Google Messages στο Reddit, όταν προσπαθούν να στείλουν ένα νέο μήνυμα ή μια φωτογραφία, ή να γράψουν μια απάντηση σε μια συνομιλία, η εφαρμογή μπορεί να κολλήσει και, την ίδια στιγμή, να σταλεί ένα μήνυμα από κάποιο διαφορετικό chat.
Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, το παλιό αυτό μήνυμα δεν εμφανίζεται απλώς τοπικά στη συζήτηση, αλλά παραδίδεται κανονικά στον παραλήπτη.
Ποιες συσκευές επηρεάζονται και τι απαντά η Google
Το πρόβλημα αφορά τόσο συσκευές Google Pixel όσο και smartphones Samsung Galaxy, χωρίς να φαίνεται ότι περιορίζεται σε έναν μόνο κατασκευαστή. Το σφάλμα φαίνεται να προκαλείται κυρίως κατά τη διαδικασία μεταφοράς παλιών μηνυμάτων και δεδομένων σε μια νέα συσκευή.
Η Google έχει αναγνωρίσει επίσημα το πρόβλημα και αναφέρει ότι η διόρθωση θα κάνει το ντεμπούτο της για όλους τους χρήστες σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι χρήστες είναι να διατηρούν την εφαρμογή Google Messages ενημερωμένη στην τελευταία της έκδοση μέσω του Play Store.
Τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να βγει το update
Μέχρι να διορθωθεί το συγκεκριμένο bug, δεν έχουν δοθεί επίσημα κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης από την Google. Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν πως η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (χωρίς την επαναφορά παλιών μηνυμάτων) σταμάτησε το πρόβλημα, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι βοήθησε η απλή επανεγκατάσταση της εφαρμογής.
Αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα την επανεγκατάσταση της εφαρμογής Google Messages (ή την εκκαθάριση δεδομένων/cache), πριν προχωρήσετε σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, η οποία απαιτεί χρόνο και ενέχει τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων αν δεν υπάρχει πλήρες backup.