Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το Google Maps είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την ταχεία και ασφαλή πλοήγηση από το ένα σημείο στο άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή η εμπιστοσύνη είναι άστοχη. Το περασμένο Σάββατο, ένας πεζοπόρος που προσπαθούσε να ανεβεί στο όρος Fromme στον Καναδά βρέθηκε αποκλεισμένος σε έναν γκρεμό αφού ακολούθησε τις οδηγίες που του παρείχε το Google Maps. Οι οδηγίες της εφαρμογής τον οδήγησαν σε ένα ανύπαρκτο μονοπάτι. Χρειάστηκε να αποσταλεί ομάδα διάσωσης με ελικόπτερο, μαζί με μια ομάδα σχοινιών, για να διασώσουν τον αποκλεισμένο πεζοπόρο.
Η επιχείρηση διάσωσης έλαβε χώρα στο πίσω μέρος του όρους Fromme, κοντά στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η περιοχή Kennedy Falls, όπου ο άνδρας επιχείρησε να ανέβει στο όρος Fromme, δεν διαθέτει μονοπάτια, είναι εξαιρετικά απότομη και έχει συμβεί στο παρελθόν ένα θανατηφόρο περιστατικό. Εκτός του ότι βασίστηκε στους χάρτες του Google Maps για ένα μονοπάτι που δεν υπήρχε, ο πεζοπόρος ήταν κακώς εξοπλισμένος για την προσπάθειά του, καθώς δεν είχε φακό και έφερε ελάχιστο εξοπλισμό πεζοπορίας.
Το μονοπάτι πεζοπορίας που απεικονιζόταν στο Google Maps αποδείχθηκε πλήρως ανύπαρκτο, δηλαδή δεν υπήρχε προηγούμενος και καλύφθηκε από βλάστηση, κάτι που περιέπλεξε την αποστολή διάσωσης. Η από αέρος θέα ήταν περιορισμένη από τα δέντρα, γι’ αυτό η ομάδα διάσωσης έστειλε δύο άτομα από το ελικόπτερο να ανέβουν με τα πόδια για να εντοπίσουν τον αποκλεισμένο πεζοπόρο. Αφού τον εντόπισαν, τον ασφάλισαν με ιμάντες και κατέβηκαν σε μια περιοχή όπου και οι τρεις μπορούσαν να παραληφθούν με ασφάλεια από το ελικόπτερο.
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο, με έναν άλλο πεζοπόρο που προσπάθησε να ακολουθήσει ένα ανύπαρκτο μονοπάτι στο Google Maps στην ίδια περιοχή. Παρά τις προσπάθειες της ομάδας διάσωσης να προτρέψει την Google να αφαιρέσει αυτά τα ανύπαρκτα μονοπάτια, δεν υπήρξε καμία απάντηση από την εταιρεία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο από τη δυνατότητα προσθήκης δρόμων και μονοπατιών από τους χρήστες της εφαρμογής. Συνήθως, αυτές οι προτάσεις γίνονται αποδεκτές χωρίς επί τόπου έλεγχο.
Για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, η ομάδα διάσωσης εξέδωσε προειδοποιήσεις προς τους πεζοπόρους, συμβουλεύοντας τους να μην βασίζονται σε προγράμματα “αστικών χαρτών δρόμου” όπως το Google Maps για την πλοήγηση στην άγρια φύση. Αντ’ αυτού, συνέστησαν τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, όπως η χρήση πυξίδας με χάρτινο χάρτη και η παρακολούθηση αναρτημένων πινακίδων που επισημαίνουν πιθανούς κινδύνους στην περιοχή.
Για όσους έχουν τη διάθεση να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή πλοήγησης μέσω τηλεφώνου, η ομάδα διάσωσης πρότεινε να κάνουν χρήση μιας εφαρμογής ειδικά σχεδιασμένης για την ύπαιθρο, που περιέχει τοπογραφικό χάρτη της εκάστοτε περιοχής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Αυτό που δεν λέει το άρθρο είναι ότι το google maps ειναι γεμάτο με τέτοιους δρόμους “φαντάσματα”;για να ξερουν αν κάποιος αντιγράψει τους χάρτες τους. Κανονικά όμως αυτά ρα μονοπάτια δεν μπορούν να επιλεγούν σε μια διαδρομή
Και σε εμεάνα έχει βγάλει διαδρομή αντίστοιχη και παραλίγο να αποκλειστούμε σε φαράγγι. Αυτό που αναφέρεις είναι δρόμοι που δεν υπάρχουν μεταξύ κτηρίων, όχι στην εξοχή.
Μπούρδες.
Πότε!! μα ποτέ!!! google maps στο βουνό. Αν θες οπωσδήποτε κινητό (γιατί;;;;;) βρες την διαδρομή από το wikiloc από κάποιον άλλο που την έχει κάνει κατέβασε την και πέρασε την σε ένα πρόγραμμα σαν το caltopo αν δεν θες να τρως δεδομένα όσο περπατάς. Ή ακολούθησε την μέσα από το ίδιο το wikiloc.
Ή ακόμα καλύτερα πάρε χάρτη και πυξίδα και σημείωσε την εκεί απάνω… Δεν τελειώνουν οι μπαταρίες ποτέ και θα κοιτάς την θέα αντί να είσαι κολλημένος στην οθόνη
Και πότε μόνος.
Πρόβλημα δικό του όποιος θέλει φασαρίες σε βουνά και μέρη επικίνδυνα. Δεν τους φταίει καμμία google. Ο καθένας με τη τρέλα του