Η Google διακόπτει την παραγωγή εικόνων με ανθρώπους μέσω του Gemini, μετά την κατακραυγή του κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε γιατί οι περισσότερες φωτογραφίες έδειχναν έγχρωμους ανθρώπους στην θέση λευκών. Για παράδειγμα αν ζητούσες μια φωτογραφία του Αριστοτέλη, σου έδινε μια φωτογραφία που τον εμφάνιζε Αφρικανό ή Κινέζο.

Η AI της Google φαίνεται πως παλεύει ακόμα να ξεχωρίσει τις ανθρώπινες φυλές. Από την άλλη, το Dall-E είχε βάλει φωτιά στο κοινό, λόγω διαιώνισης επιβλαβών φυλετικών και εθνοτικών στερεοτύπως σε μεγάλη κλίμακα.

Η προσπάθεια της Google να ξεπεράσει το μπέρδεμα της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως απέτυχε, με το Gemini να μην μπορεί να παράγει εικόνες λευκών ανθρώπων.

Το Gemini, όπως και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, εκπαιδεύονται με τεράστιο όγκο διαδικτυακών δεδομένων. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα υπάρχουν και αρκετά που μεταφέρουν φυλετικές προκαταλήψεις, τα οποία εν τέλει αναπαράγουν.

Αν για παράδειγμα ζητούσατε από το Gemini να σας δημιουργήσει μια φωτογραφία ενός Πάπα, θα σας έδινε φωτογραφίες με άντρες και γυναίκες, ενώ κανενας δεν θα ήταν λευκός. Το πιο τραβηγμένο ήταν όταν χρήστες ζήτησαν να τους φτιάξει φωτογραφίες από Γερμανούς στρατιώτες το 1943 και οι φωτογραφίες που παρήγαγε ήταν φωτογραφίες μαύρων ανδρών και γυναικών με στολές ναζί.

Διαβάστε επίσης: Τέλος το Google Pay!

Από ότι φαίνεται η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.