Το πιο ηφαιστειογενές αντικείμενο του ηλιακού συστήματος, το φεγγάρι του Δία, η Ιώ, αποκαλύφθηκε με πρωτοφανείς λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια μιας κοντινής πτήσης από το σκάφος Juno της NASA στις 30 Δεκεμβρίου 2023.

Οι αξιοσημείωτες εικόνες του Juno παρουσιάζουν την επιφάνεια της Ιώ να λάμπει με θειούχες αποχρώσεις, που χαρακτηρίζονται από στοιχεία που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το σκάφος πλησίασε σε εντυπωσιακή απόσταση 1.500 χιλιομέτρων, πραγματοποιώντας την πλησιέστερη προσέγγιση των τελευταίων δεκαετιών.

Ιώ Juno NASA

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών, στοχεύουν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια των μοναδικών χαρακτηριστικών της Ιώ.

Ενσωματώνοντας τα δεδομένα από αυτή την πτήση με προηγούμενες παρατηρήσεις, διερευνούν τη συχνότητα και την ένταση των ηφαιστειακών εκρήξεων της Ιώ, τις αλλαγές στα πρότυπα ροής της λάβας και τη σχέση μεταξύ της δραστηριότητας της και των φορτισμένων σωματιδίων της μαγνητόσφαιρας του Δία.

NASA: Στείλε το όνομά σου στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι είναι μόνο λίγο μεγαλύτερη από τη Σελήνη της Γης, η Ιώ ξεχωρίζει με περίπου 400 ενεργά ηφαίστεια, εκ των οποίων περίπου 150 εκρήγνυνται ταυτόχρονα.

Ιώ Juno NASA

Η επέκταση της αποστολής του Juno, που λειτουργεί από το 2016, περιλαμβάνει τη διερεύνηση της ηφαιστειακής προέλευσης της Ιώ, την πιθανή ύπαρξη ενός ωκεανού μάγματος κάτω από το φλοιό της και τις αδυσώπητες παλιρροϊκές δυνάμεις του Δία που επηρεάζουν την ταραχώδη κατάσταση του φεγγαριού.

Με άλλη μια κοντινή πτήση να έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου του 2024, το Juno συνεχίζει την αποστολή του, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πολύπλοκο σύστημα του Δία και τα φεγγάρια του, ιδιαίτερα την αινιγματική Ιώ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.