Το να περνάει ένας άνθρωπος χρόνο στο διάστημα, έχει πολλές επιπτώσεις και κινδύνους. Κάποια από τα περίεργα του διαστήματος είναι σοβαρά και κάποια είναι απλά είναι ενοχλητικά. Ένα από αυτά είναι η γεύση που έχει το φαγητό στο διάστημα, που χαρακτηρίζεται σαν χάλια.

Η γεύση του φαγητού είναι τόσο άσχημη, που αρκετοί αστροναύτες έχουν δηλώσει πως αγωνίζονταν για να λάβουν επαρκή τροφή. Για αυτό, μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων από την Αυστραλία και την Ολλανδία, εξέτασαν τους λόγους για τους οποίους το φαγητό έχει τόσο άσχημη γεύση στο διάστημα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε, υποδηλώνει ότι η εξήγηση είναι απομονωμένοι και σε άβολο περιβάλλον, αντί να είναι σε τροχιά ή στη Γη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στις μετατοπίσεις υγρών λόγω της έλλειψης βαρύτητας, που προκαλεί ανακατανομή των εσωτερικών υγρών του σώματος. Για αυτό και οι αστροναύτες, αρχικά εμφανίζουν πρήξιμο στο πρόσωπο, που υποχωρεί όταν το σώμα εγκλιματίζεται στο νέο περιβάλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι αστροναύτες έχουν αναφέρει ότι τα προβλήματά τους με την τροφή εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και μετά την παρέλευση των επιπτώσεων της μετατόπισης υγρών.

Έτσι, η επιστήμονας τροφίμων Grace Loke από το Πανεπιστήμιο RMIT στην Αυστραλία και οι συνάδελφοί της εστίασαν στο πώς το περιβάλλον και η ψυχική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή του για τα αρώματα, τα οποία έχουν μεγάλη επιρροή στην αντίληψη της γεύσης του φαγητού.

φαγητό στο διάστημα
Το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας για αξιολόγηση οσμών, σχεδιασμένο για να προσομοιώνει την εμπειρία του να βρίσκεσαι στο ISS. (Loke et al., International Journal of Food Science+ Technology , 2024)

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ορισμένα αρώματα γίνονται αντιληπτά διαφορετικά σε διαφορετικά περιβάλλοντα – αν και όχι με τον τρόπο που περίμεναν οι ερευνητές.

«Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της έρευνας είναι να φτιάξει καλύτερα προσαρμοσμένα τρόφιμα για τους αστροναύτες, καθώς και για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομονωμένα περιβάλλοντα, ώστε να αυξηθεί η διατροφική τους πρόσληψη κοντά στο 100 τοις εκατό», λέει η ανώτερη συγγραφέας Julia Low και επιστήμονας αισθητηριακής και διατροφικής συμπεριφοράς στο RMIT.

Με δεδομένο πως είναι πολύ δύσκολο να στείλουν τα πειράματα στο διάστημα, η ομάδα τοποθέτησε τους συμμετέχοντες σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, σχεδιασμένο να προσομοιώνει την εμπειρία του να βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αυτό το περιβάλλον VR περιλάμβανε αιωρούμενα αντικείμενα για προσομοίωση της μικροβαρύτητας, εξηγεί η ομάδα , μαζί με “τοποθετημένη διαστημική συσκευή για να προκαλεί μια αίσθηση ακαταστασίας και περιορισμού ” και θόρυβο φόντου που “μιμούνται δυνατούς λειτουργικούς ήχους που έχουν αναφερθεί εντός του ISS”.

Η ιδέα πως η γεύση είναι υποκειμενική, δεν είναι καινούρια. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Η  Loke και η ομάδα της σημειώνουν στην εργασία τους ότι, εξ όσων γνωρίζουν, “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει ατομικές παραλλαγές στην οσφρητική αντίληψη στο VR».

Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες δείγματα τριών διαφορετικών οσμών: βανίλιας, αμύγδαλου και λεμονιού. Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ένταση κάθε αρώματος σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 – πρώτα σε ένα κανονικό δωμάτιο και μετά στο προσομοιωμένο περιβάλλον ISS.

Συναρπαστικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ενώ η μυρωδιά του λεμονιού παρέμεινε η ίδια και στα δύο περιβάλλοντα, τα άλλα δύο αρώματα έμοιαζαν πιο έντονα στον προσομοιωμένο ISS. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η βενζαλδεΰδη, μια πτητική αρωματική ένωση που βρίσκεται τόσο στα αμύγδαλα όσο και στη βανίλια αλλά όχι στο λεμόνι, είναι ο βασικός παράγοντας σε αυτό.

Ενώ η μελέτη δεν παρέχει απαραίτητα απαντήσεις σχετικά με το γιατί οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης των αστροναυτών παραμένουν αλλοιωμένες μετά τη μείωση της μετατόπισης υγρών, παρέχει όμως αποδείξεις για την υπόθεση πως η αντίληψη των αρωμάτων έχει να κάνει και με το περιβάλλον.

Επισημαίνει επίσης πιθανούς τρόπους μετριασμού του προβλήματος: όπως γράφουν οι συγγραφείς , “Ίσως ορισμένες πτητικές ενώσεις που μοιράζονται κοινά προφίλ οσμής (δηλαδή γλυκές) είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από το περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες”.

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πρόσωπο του Ιησού με βάση την Ιερά Σινδόνη

Εάν συμβαίνει αυτό, ο εντοπισμός ενώσεων που διατηρούν την ελκυστικότητά τους σε περιβάλλοντα όπως ο ISS – ή ακόμα και να γίνουν πιο ελκυστικοί – θα μπορούσε να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι δίαιτες των αστροναυτών.

«Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξατομίκευση της διατροφής των ανθρώπων σε κοινωνικά απομονωμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων, και να βελτιώσει τη διατροφική τους πρόσληψη», λέει ο Low .

Η εργασία δημοσιεύεται στο International Journal of Food Science + Technology.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.