Skip to content

Το Facebook θα σκανάρει τις φωτογραφίες του τηλεφώνου σου όμως μπορείς να το σταματήσεις

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Το Facebook θα σκανάρει τις φωτογραφίες του τηλεφώνου σου όμως μπορείς να το σταματήσεις

Η Meta μέσω του Facebook μπορεί να σκανάρει τις φωτογραφίες που έχουμε αποθηκευμένες στη συσκευή μας, χωρίς την συγκατάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η Meta ενεργοποίησε αυτόματα δύο επιλογές που της επιτρέπει να αποκτά πρόσβαση στις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με το κινητό μας. Η Meta καλύπτει το σκανάρισμα των φωτογραφιών μας σαν έναν νέο τρόπο να μας προσφέρει προτάσεις για αναρτήσεις με τεχνητή νοημοσύνη.

Όμως το ότι αυτές οι επιλογές είναι προεπιλεγμένες και μάλιστα χωρίς την ενημέρωση του χρήστη, αποτελεί πολύ σοβαρό παράπτωμα. Όμως μαζί με τη λειτουργία προτάσεων για το επόμενό μας post, η Google προχωράει και σε ανάλυση των χαρακτηριστικών μιας φωτογραφίας, όπως επίσης και των προσώπων που υπάρχουν στις φωτογραφίες μας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη συνέχεια, το Facebook χρησιμοποιεί τις εικόνες από το άλμπουμ της κάμεράς σας, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών που αναγράφονται σε αυτές και της παρουσίας ατόμων ή αντικειμένων — για να προτείνει κολάζ, θεματικά άλμπουμ, ανακεφαλαιωτικές αναρτήσεις ή αναδιαμορφωμένες εκδόσεις των εικόνων σας με τεχνητή νοημοσύνη. Οι προτάσεις είναι ορατές μόνο σε εσάς, εκτός εάν επιλέξετε να τις κοινοποιήσετε και η Meta λέει ότι τα μέσα δεν θα χρησιμοποιηθούν για στόχευση διαφημίσεων.

Όπως και να έχει, το Facebook και το Instagram παίρνουν από μόνα τους άδεια πρόσβασης και διατήρησης των εικόνων από την κάμερα του κινητού μας και αυτό φυσικά αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των χρηστών, ιδιαίτερα για τους χρήστες που δε γνωρίζουν καν πως αυτές οι επιλογές είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή.

Πως να εμποδίσω το Facebook από τη να σαρώνει τις φωτογραφίες μου;

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε αυτές τις δύο επιλογές στην εφαρμογή του Facebook στο κινητό μας.

  1. Πάρτε το iPhone ή το τηλέφωνό σας Android.
  2. Ανοίξτε την εφαρμογή Facebook . Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας.

  3. Πατήστε το εικονίδιο Μενού στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης (Στο Android πάνω δεξιά).
  4. Μόλις ανοίξει το μενού, αναζητήστε τις Ρυθμίσεις και το Απόρρητο με ένα εικονίδιο με το γρανάζι. Αυτό θα σας μεταφέρει απευθείας στις Ρυθμίσεις.

  5. Στην ενότητα Ρυθμίσεις και Απόρρητο, πατήστε Ρυθμίσεις.
  6. Τώρα, κάντε κύλιση προς τα κάτω και αναζητήστε τις “Προτάσεις κοινής χρήσης ρολογιού κάμερας”.
  7. Αναζητήστε την επιλογή με την ένδειξη ” Προτάσεις κοινής χρήσης άλμπουμ κάμερας ” και πατήστε την.
    facebook φωτογραφίες
  8. Αυτό θα ανοίξει μια σελίδα προτιμήσεων με μερικούς διακόπτες.
  9. Βρείτε την επιλογή με την ετικέτα ” Λήψη προτάσεων για το άλμπουμ κάμερας κατά την περιήγηση στο Facebook “. Εάν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος (μπλε), πατήστε τον μία φορά για να τον απενεργοποιήσετε (γκρι). Αυτό θα εμποδίσει το Facebook να χρησιμοποιεί βασικά δεδομένα άλμπουμ κάμερας, όπως ποια βίντεο έχετε προσθέσει στα αγαπημένα και πότε τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, για να προτείνει κοινή χρήση πολυμέσων που δεν έχετε ανεβάσει ακόμα.
    facebook φωτογραφίες
  10. Βρείτε την επιλογή με την ετικέτα “Λάβετε δημιουργικές ιδέες για εσάς επιτρέποντας την επεξεργασία cloud του camera roll”. Εάν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος (μπλε), πατήστε τον μία φορά για να τον απενεργοποιήσετε (γκρι). Αυτό θα εμποδίσει το Facebook να ανεβάζει συνεχώς πολυμέσα από το camera roll σας — και να χρησιμοποιεί λεπτομέρειες όπως ώρα, τοποθεσία, θέματα και την παρουσία ατόμων ή αντικειμένων — για να δημιουργεί εξατομικευμένες δημιουργικές ιδέες, όπως ανακεφαλαιώσεις και αναδιαμορφώσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ΗΠΑ αποκτούν το 10% των μετοχών της Intel!

Όταν αυτές οι επιλογές είναι ενεργοποιημένες, το Facebook ανεβάζει τις φωτογραφίες μας στους server του, όπου και τις αναλύει, ώστε να δημιουργήσει τις προστάσεις του. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τις χρησιμοποιεί και για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης του.

Οι φωτογραφίες μας που έχον ανέβει ήδη, στην θεωρία παραμένουν στους servers του Facebook για 30 ημέρες και μετά διαγράφονται. Οπότε, αν έχετε τις επιλογές αυτές ενεργοποιημένες, που μάλλον τις έχετε χωρίς να σας ρωτήσει, οι φωτογραφίες σας θα παραμείνουν στο Facebook για περίπου 30 ημέρες ακόμα.

Πηγή: ZDNET

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.