Ένα σύνολο από εργαστηριακά καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα μπορεί να κρύβει το μυστικό για μια επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου. Μέχρι στιγμής, τα κύτταρα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όταν εγχύθηκαν στα πειραματόζωα, τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να μετατραπούν σε λειτουργικό μυελό των οστών, με παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρούνται σε παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις από κύτταρα ομφάλιου λώρου.

Αυτό είναι εξαιρετική είδηση, διότι η καλλιέργεια βλαστοκυττάρων σε εργαστήριο μπορεί να καταστήσει πολύ πιο προσιτή αυτή τη μορφή θεραπείας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις θεραπείες για καρκίνους όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία είναι ότι οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες καταστρέφουν τα κύτταρα του μυελού των οστών.

Με τα εργαστηριακά καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα, θα μπορούσαμε εύκολα να αντικαταστήσουμε αυτά τα χαμένα κύτταρα χωρίς να περιμένουμε για παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων. Παρόλο που ο ομφάλιος λώρος είναι πλούσιος σε αυτά τα κύτταρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να απορριφθούν από το σώμα. Όμως, αν τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το ίδιο το σώμα του ασθενούς, ο κίνδυνος απόρριψης μειώνεται σημαντικά.

To “Ιερό Δισκοπότηρο” των πρωτεϊνών είναι ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να επιτύχουν ακριβώς αυτό: να δημιουργήσουν βλαστοκύτταρα και να τα μετατρέψουν ενδεχομένως σε μια θεραπεία για τον καρκίνο. Αρχικά, παίρνουν κύτταρα αίματος ή δέρματος από τον ασθενή και τα μετατρέπουν σε αυτό που ονομάζουν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, μέσω μιας διαδικασίας αναπρογραμματισμού.

Η διαδικασία αυτή βασίζεται ουσιαστικά στην επαναφορά των κυττάρων σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, κάτι απαραίτητο για την παραγωγή εργαστηριακά καλλιεργημένων βλαστοκυττάρων. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής, τα κύτταρα εγχέονται στα ποντίκια για να παρακολουθήσουν πώς αντιδρούν.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αν και δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί πριν προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Biotechnology και επισημαίνουν ότι η θεραπεία δεν έχει ακόμα πλήρη συνέπεια, κάτι που πρέπει να λυθεί.

Παράλληλα, γίνονται έρευνες για χρήση βλαστοκυττάρων στην αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς ασθενείς, με εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.