Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε το Curiosity rover που ερευνά τον πλανήτη Άρη. Όταν το rover της NASA πέρασε πάνω από τον εν λόγω βράχο με τα 899 κιλά του κατάφερε να τον ανοίξει, αποκαλύπτοντας κυριολεκτικά έναν θησαυρό, κρυσταλλικό θείο.

Αν και αυτό συναντιέται σε πολλά σημεία στον πλανήτη Άρη, η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται στη μοριακή του μορφή. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η περιοχή Gediz Vallis Channel, όπου το Curiosity βρήκε τον βράχο είναι γεμάτη με πετρώματα που μοιάζουν ύποπτα με το θειούχο πέτρωμα πριν συνθλιβεί τυχαία, γεγονός που υποδηλώνει ότι, κατά κάποιο τρόπο, το στοιχειακό θείο μπορεί να είναι άφθονο εκεί σε ορισμένα μέρη.

Σημαντική προειδοποίηση για το Google Play Store — Μην εγκαθιστάς αυτά τα δωρεάν apps

Curiosity Άρη

Η ανακάλυψη ενός ολόκληρου σημείου με βράχους με θείο είναι σαν να βρίσκεις μια όαση στην έρημο, αναφέρει ο Ashwin Vasavada του Jet Propulsion Laboratory της NASA. Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και πρέπει να ανακαλύψουμε για ποιον λόγο είναι εκεί. Και κάπου εδώ είναι το ενδιαφέρον στοιχείο με την εξερεύνηση πλανητών. Το θείο είναι άλατα που σχηματίζονται όταν αναμιγνύεται με άλλα μέταλλα του νερού. Όταν το νερό εξατμίζεται, τα μέταλλα αναμειγνύονται και στεγνώνουν, αφήνοντας πίσω θειικά άλατα.

Curiosity Άρη

Μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες για τον Άρη, όπως την ιστορία του νερού του και την εξέλιξη του στο πέρασμα των αιώνων. Από την άλλη πλευρά, το καθαρό θείο σχηματίζεται μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες δεν είναι γνωστό αν έλαβαν χώρα στον Άρη.

Η διαδρομή του Curiosity

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την γεωλογική του ιστορία, αλλά το γεγονός της ανακάλυψης καθαρού θείου στην επιφάνεια υποδηλώνει σίγουρα κάτι σημαντικό που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε προς το παρόν.

Curiosity Άρη

Το θείο είναι σημαντικό για τη ζωή. Συνήθως προσλαμβάνεται με τη μορφή θειικών αλάτων και χρησιμοποιείται για την παραγωγή δυο από τα πιο απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται οι ζωντανοί οργανισμοί για την παραγωγή πρωτεϊνών. Και από τη στιγμή που γνωρίζουμε ήδη για την ύπαρξή του στο πλανήτη Άρη, η εύρεσή του δεν προσφέρει κάτι περισσότερο όσον αφορά τη ζωή σε αυτόν. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημάδια ζωής στον Άρη.

Ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με απομεινάρια στοιχείων που οι ζωντανοί οργανισμοί θα έβρισκαν χρήσιμα για τη ζωή. Η περιοχή Gediz Vallis είναι μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, ένας αρχαίος υδάτινος δρόμος, οι βράχοι του οποίου φέρουν τώρα το αποτύπωμα του αρχαίου ποταμού που κάποτε κυλούσε πάνω τους, δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι πλούσιοι υδρογονάνθρακες τής  Ελλάδος. Η Ελλάδα μας μπορεί ασφαλώς να γίνει τώρα μία νέα Νορβηγία τού Νότου…!!!!

    Ιδιαίτερες αναφορές είχε κάνει ο εκλιπών αείμνηστος Καθηγητής Αντώνης Φώσκολος στα πολύ πλούσια Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης – και συγκεκριμένα της Περιφερεια κής Ενότητας Χανίων- τονίζοντας ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι πού έχουν βιογενές φυσικό αέριο.

      Την ποσότητα τήν εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3.
    Με αυτήν την ποσότητα θα  μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου τήν Ευρωπαϊκήν Ένωση για 50 έως και 100 χρόνια, που είναι και η διάρκεια ζωής τών κοιτασμάτων», 
    είχε επισημάνει σέ αρθρογραφία του ο Αντώνης Φώσκολος.

    «Αποτέλεσμα αυτής τής εκμετάλλευσης είναι τό Έλληνικό Δημόσιο να εισπράξει από τήν ExxonMobil 
    $ 650 τρισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία τών κοιτασμάτων μας, 
    $ 10/1.000 μ3, ανέρχεται σέ $ 3.250.000 δισεκατομμύρια. 

    Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε ολόκληρο τό Ελληνικό Δημόσιο χρέος τών $ 400 δισ. καί ακόμη  μας απομένουν καί άλλα επιπλέον  

    $ 3.249.600 δισεκατομμύρια.

    Αμύθητο όντως ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για τήν Ελλάδα», σημείωνε ο αείμνηστος Καθηγητής  Αντώνης Φώσκολος.

    Η Ελλάδα μας έτσι θα μπορεί ασφα λώς να γίνει τώρα μία νέα Νορβηγία τού Νότου…!!!!

    Να σημειωθεί ακόμη πώς καί στα Ανατολικά τής Κρήτης, καθώς καί στήν θάλασσα  τών Δωδεκαννήσων και δεί έξω απο τό Νησιωτικόν Σύμπλεγμα τής Νήσου Μεγίστης, τού Καστελλορίζου, εντός τής Ανατολικής Μεσογείου, υφίστανται εκεί, παρα πολύ πλούσια κοιτά σματα παγωμένων υδριτών μεθανίου, τα οποία επίσης αποτελούν μίαν έξοχην όντως καύσιμην ύλην..!!!

    Τεράστιον όντως τό ποσόν αυτό καί τεράστιο τό όφελος τής Ελλαδος μας..!!! Καί εγώ τώρα απολύτως δικαιολογη μένα απορώ καί εξανίσταμαι γιατί άραγε η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση τής ΝΔ δεν φροντίζει τάχιστα να εξορύξει καί να εξάγει στήν Ευρώπην αυτά τα  όντως πολύ  πλούσια Ελληνικά Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου αλλά καί πετρελαίου καί έτσι, μέ αυτά τα έσοδα από τα τεράστια όντως ποσά χρημάτων – (( τα οποία εφεξής καί για τα επόμε να 100 έτη )) – πρόκειται ασφαλώς να εισπράξει, θα δύναται πλέον να καλύψει πλήρως όλες τίς αναγκαίες δαπάνες για τήν απόλυτην αμυντικήν θωράκιση τής Πατρίδος μας έναντι τής εχθρικής γείτονος χώρας μας..!!!

     Απαραίτητη επίσης φρονώ πώς είναι η επαναγέννηση και η  επανασύσταση τής άλλοτε ανθηρής Ελλη νικής Αμυντικής  μας Βιομηχα νίας κατα τα πρότυπα τής πολύ ισχυρής τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας..!!!

    Η Ελλάδα μας μπορεί ασφαλώς να γίνει τώρα μία νέα Νορβηγία τού Νότου…!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.