Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine αποκαλύπτει ότι η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου επηρεάζει σημαντικά τη φυσιολογία και τη μακροπρόθεσμη υγεία, με τα καλύτερα αποτελέσματα να είναι όταν πηγαίνουμε μία ή δυο φορές την ημέρα.

Προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει συσχετίσεις μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας με υψηλότερους κινδύνους λοιμώξεων και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων, αντίστοιχα.

Όμως, οι προηγούμενες μελέτες έγιναν σε αρρώστους ασθενείς, κάτι που δεν καταστούσε σαφές το εάν οι ακανόνιστες επισκέψεις στον θρόνο ήταν η αιτία ή το αποτέλεσμα των καταστάσεών τους.

«Ελπίζω ότι αυτή η εργασία θα ανοίξει λίγο το μυαλό των κλινικών ιατρών στους πιθανούς κινδύνους από τη μη διαχείριση των συχνοτήτων των κινήσεων του εντέρου», δήλωσε στο AFP ο ανώτερος συγγραφέας Sean Gibbons στο Ινστιτούτο Συστημάτων Βιολογίας, εξηγώντας ότι οι γιατροί συχνά θεωρούν τις ακανόνιστες κινήσεις απλώς μια «ενόχληση».

συχνότητα των κινήσεων του εντέρου
Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα πλάσματος αίματος και κοπράνων, εκτός από τη συμπλήρωση εκτενών ερωτηματολογίων διατροφής, υγείας και τρόπου ζωής. ( Johnson-Martínez et al., Cell Reports , 2024 )

Οι μελέτη έγινε με την συλλογή κλινικών δεδομένων, τον τρόπο ζωής και τα βιολογικά δεδομένα σε πάνω από 1.400 υγιείς ενήλικές εθελοντές, χωρίς σημάδια κάποιας ενεργής νόσου.

Οι αυτοαναφερόμενες συχνότητες κενώσεων των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες: δυσκοιλιότητα (μία ή δύο κενώσεις την εβδομάδα), χαμηλή φυσιολογική (τρεις έως έξι την εβδομάδα), υψηλή φυσιολογική (μία έως τρεις την ημέρα) και διάρροια.

Όταν τα κόπρανα παραμείνουν πολύ στο έντερο, τα μικρόβια εξαντλούν τις διαθέσιμες ίνες, τις οποίες ζυμώνουν σε ευεργετικά λιπαρά οξέα. Αντ’ αυτού ζυμώνουν πρωτεΐνες, παράγοντας τοξίνες όπως η θειική π-κρεσόλη και η θειική ινδοξυλεστέρα.

συχνότητα των κινήσεων του εντέρου
Τοξίνες όπως η θειική π-κρεσόλη (PCS) και η θειική ινδοξυλεστέρα (3-IS) στην κυκλοφορία του αίματος είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τα νεφρά. ( Johnson-Martínez et al., Cell Reports , 2024 )

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους που έχουν δυσκοιλιότητα, υπάρχει αύξηση αυτών των τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος», είπε ο Gibbons, σημειώνοντας ότι αυτές οι τοξίνες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τα νεφρά.

Κλειδί είναι τα φρούτα και τα λαχανικά

Σε περιπτώσεις διάρροιας, η ομάδα βρήκε κλινικές χημείες ενδεικτικές φλεγμονής και ηπατικής βλάβης. Ο Gibbons εξηγεί πως στην περίπτωση που έχουμε διάρροια, το σώμα εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες χολικού οξέος, το οποίο διαφορετικά ο ήπαρ θα ανακύκλωνε για να διαλύσει και να απορροφήσει τα διατροφικά λίπη.

Τα βακτήρια του εντέρου που ζυμώνουν ίνες, γνωστά ως «αυστηρά αναερόβια», που σχετίζονται με την καλή υγεία, ευδοκιμούσαν στη «ζώνη Goldilocks» ενός ή δύο περιττωμάτων την ημέρα.

συχνότητα των κινήσεων του εντέρου
Το συκώτι συνήθως ανακυκλώνει το χολικό οξύ για να διαλύσει και να απορροφήσει τα διατροφικά λίπη. ( Eraxion/Canva )

Τα δημογραφικά δεδομένα έδειξαν πως οι νεότεροι, οι γυναίκες και όσοι έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας, τείνουν να έχουν λιγότερο συχνές κενώσεις.

Οι ορμονικές και νευρολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να εξηγήσουν το χάσμα, είπε ο Gibbons, μαζί με το γεγονός ότι οι άνδρες γενικά καταναλώνουν περισσότερο φαγητό.

Γαλλικές και Ολλανδικές αρχές έσπασαν το Matrix

Τέλος, συνδυάζοντας βιολογικά δεδομένα με ερωτηματολόγια τρόπου ζωής, η ομάδα δημιούργησε μια σαφή εικόνα όσων συνήθως πέφτουν στη Ζώνη Goldilocks.

«Ήταν η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, αυτό ήταν το μεγαλύτερο σήμα που είδαμε», είπε ο Gibbons, μαζί με την κατανάλωση άφθονου νερού, την τακτική σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση μιας διατροφής που κυριαρχούσαν τα φυτά.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σχεδιασμό μιας κλινικής δοκιμής για τη διαχείριση των κινήσεων του εντέρου μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που θα ακολουθηθεί για εκτεταμένο χρονικό διάστημα για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων της στην πρόληψη ασθενειών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.