Μόλις τον πρηγούμενο μήνα, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι η BitTorrent Inc., η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τους δημοφιλείς utorrent clients, εξαγοράζεται από τον ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Tron. Αυτήν την εβδομάδα, ο Justin Sun, της Tron, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να προβεί στη δημιουργία ενός συστήματος, μέσα στον utorrent client που θα επιβραβεύει τους χρήστες αν προβαίνουν σε αρκετό διαμοιρασμό των αρχείων τους.

Η θεωρία είναι, ότι αν οι άνθρωποι έχουν κίνητρο να κάνουν seed για περισσότερο χρόνο, θα μοιράσουν περισσότερο περιεχόμενο και έτσι τα αρχεία θα παραμείνουν διαθέσιμα online για περισσότερο χρόνο. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι που θα καταλήξει όλη αυτή τη κατάσταση, όταν ξεκινήσουν οι αμοιβές.

Αυτή τη στιγμή, στη πλειοψηφεία των περιπτώσεων, εκείνο που προθυμοποιεί τους χρήστες να προβούν στο sharing περιεχομένου, δεν είναι τίποτε άλλο από την δυνατότητα να το αποκτήσουν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι, οι οποίοι κατεβάζουν ένα αρχείο και στη συνέχεια κλείνουν το torrent μόλις αυτό φθάσει στο 100% και ολοκληρωθεί.  Άλλοι πάλι, οι λεγόμενοι hardcore seeders παραμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο θα έχει μοιραστεί κατάλληλα σε όσους περισσότερους γίνεται.

Τι θα συμβεί όμως μια μέρα, όταν αυτοί οι γεναιώδωροι seeders ανοίξουν τους torrent clients και βρουν ένα πλήκτρο «Get your sharing benefits here». Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν χρήματα, είναι γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θα θέλουν να επωφεληθούν. Και γιατί όχι άλλωστε, είναι εντελώς δωρεάν.

Ο καθένας λοιπόν θα θέλει ένα μερίδιο σε αυτά τα κέρδη. Και αυτοί που θα αποκομίσουν τα περισσότερα, είναι εκείνοι με αρκετό bandwidth. Ένα παρόμοιο φαινόμενο μπορούμε να εντοπίσουμε και στους private trackers, όπου ορισμένοι με πολύ μεγάλα seedboxes μοιράζουν σύντομα το torrent, με αποτέλεσμα ένας χρήστης με μια συνηθισμένη οικιακή γραμμή να μην μπορεί να κτίσει ένα καλό ratio, εξαιτίας της έλλειψης των leechers. Βέβαια, αυτό το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί, με το να μην πληρώνονται αρκετά χρήματα οι seeders, αλλά αν τα rewards δεν είναι αρκετά, κανένας δεν θα κάνει την κίνηση να εγγραφεί και να αρχίζει να κερδίσει.

Μια πιο σημαντική ερώτηση, έχει να κάνει με το πως τα οικονομικά αυτά κίνητρα θα αντιμετωπιστούν από τους απλούς χρήστες. Φυσικά, κάποιοι θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν κέρδη, ωστόσο όμως τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους; Θα το αγνοήσουν απλώς ενώ κατεβάζουν περιεχόμενο, ή θα το βρουν σαν δικαιολογία να σταματήσουν τα torrents τους στο 100%;

Εκτός από τις ελάχιστες αυτές πληροφορίες που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, δεν έχουμε ιδέα τι σχέδια έχει η Tron με το BitTorrent επακριβώε. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα της παρακολούθησης. Αν αρκετοί χρήστες αρχίσουν να κερδίζουν, η συνεισφορά τους στο TRON οικοσύστημα, θα πρέπει να παρακολουθείται. Όλη αυτή η συλλογή δεδομένων, είναι τελικά μια κατάληξη που θα ήθελαν οι χρήστες για το Bittorrent;

Και πάλι, αν τα πράγματα ξεφύγουν τελείως, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το Deluge. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το όλο ζήτημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.