Το πρώτο Mac chipset της Apple είναι πλέον γεγονός. Ας υποδεχθούμε λοιπόν το Apple M1, για το οποίο η Apple χρησιμοποιεί παντού τον υπερθετικό βαθμό. Έχει τους πιο γρήγορους πυρήνες CPU στον κόσμο, την πιο γρήγορη GPU και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.  Βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 5nm με 16 δισεκατομμύρια transistors.

Για να καταλάβουμε για τι ακριβώς μιλάμε, το A14 chipset του iPhone έχει 11.8 δισεκατομμύρια transistors. Είναι παρόμοιο με τα mobile chips και διαθέτει ενοποιημένη αρχιτεκτονική μνήμης. Με λίγα λόγια, η ίδια μνήμη είναι προσβάσιμη από CPU, GPU και I/O controller. Η CPU αποτελείται από τέσσερις μεγάλους και τέσσερις μικρότερους πυρήνες, οι πρώτοι μοιράζονται 12MB L2 cache και οι άλλοι 4MB L2 cache.  Σε συνεργασία, μπορούν να προσφέρουν επιδόσεις σαν τα πιο γρήγορα laptop chips που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όταν περιορίζονται στα 10W και αν υπάρχει ικανή ψύξη, μπορούν να πάνε ακόμη πιο γρήγορα.

Όσον αφορά την GPU, και εδώ έχουμε οχταπύρηνο design με 128 execution units.  Είναι η πιο γρήγορη ενσωματωμένη GPU κατά την Apple, προσφέροντας 2.6 TFLOPS, επιδόσεις καλύτερες από μια Nvidia 1050T. Η 16πύρηνη Neural Engine του chip μπορεί τέλος να τρέξει αλγορίθμους μηχανικής μάθησης στα 11TOPS. Το νέο chipset υποστηρίζει το Thunderbolt επομένως θα έχετε γρήγορες ταχύτητες με εξωτερικά μέσα αποθήκευσης ενώ υπάρχει και υποστήριξη USB 4.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.