Τα Android tablets είναι νεκρά. To καρφί στο φέρετρο αποτέλεσε το Google Pixel Slate, όχι το πρώτο Chrome OS tablet αλλά το πιο αξιοσημείωτο. Με το Chrome OS να μπορεί να τρέξει Android apps και να διαθέτει form factors στο στυλ του tablet, πρακτικά δεν υπάρχει λόγος να έχεις ένα Android tablet πλέον. Εκτός και αν μιλάμε για φθηνά Android tablets, από λιγότερο γνωστά brands. Ωστόσο όμως, η πλατφόρμα της Google χρειάζεται tablet-friendly apps αν θέλει να επιβιώσει από το μέλλον του Chrome OS.

Τα Android apps μπορεί να τρέχουν σε μεγαλύτερες οθόνες, είτε αυτό είναι ένα tablet είτε ένα desktop. Ωστόσο το τρέξιμο, κάποιες φορές περιλαμβάνει απλά την προβολή μια μεγαλύτερης (μεγεθυμένης) έκδοσης του app. Η υποστήριξη των Android εφαρμογών για τα tablets είναι άθλια στην καλύτερη, ανύπαρκτη στη χειρότερη.

Λίγο μετά τη διάθεση του Honeycomb, η Google είχε δώσει στους developers τα APIs και τα εργαλεία που χρειάζονταν για να σχεδιάσουν τις δικές τους εφαρμογές για διαφορετικά μεγέθη οθονών. Πολλοί λίγοι όμως app developers έκαναν την προσπάθεια να ενημερώσουν τις εφαρμογές για τον κόσμο του Android tablet. Ίσως θεώρησαν ότι αυτός ο κόσμος δεν θα ερχόταν ποτέ.

Χωρίς την ύπαρξη πολλών tablet-friendly εφαρμογών, τα Android tablets έμοιαζαν … ανέκδοτο σε σύγκριση με τα iPads. Και η ίδια η Google από την αρχή δεν είχε ενθουσιαστεί και πολύ με τον συγκεκριμένο χώρο. Παρά τις κάποιες προσπάθειες από την Samsung, Huawei, LG και Amazon, η χρήση των Android tablets ποτέ δεν απογειώθηκε. Με το Chrome OS να υποστηρίζει Android apps, το Android λαμβάνει ακόμη μια ευκαιρία στα tablets σωστά; Και πράγματι, τα Android apps στο Chrome OS δημιούργησαν μια συμβιωτική σχέση, με το Android να παρέχει στο Chrome OS, τα apps που τόσο πολύ χρειάζεται και το Chrome OS να παρέχει στο Android ένα περιβάλλον χρήσης που έχει ως κατεύθυνση την παραγωγικότητα.

Και πάλι όμως δεν φαντάζει η ιδανική λύση. Στο Chrome OS, τα Android apps εκκινούν εκ προεπιλογής στον smartphone τύπο τους. Εμφανίζονται δηλαδή σε ένα μικρό floating παράθυρο σε portait mode. Ορισμένα apps γίνονται resize και το UI τους αλλάζει από smartphone σε tablet layout. Αλλά όσα όμως δεν έχουν ένα tablet layout όπως τα περισσότερα στο Play Store; Αναγκάζονται να μείνουν στο floating portrait windowed mode. Αυτό θα ήταν καλό αν το Chrome OS έμενε για πάντα στο desktop UI. Αλλά με τα Chrome OS tablets να γίνονται όλο και πιο ευρέως διαθέσιμα, οι χρήστες θα πρέπει να αναμένουν μια εμπειρία tablet. Αν και η Google προσπαθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν φαίνεται να συμβαίνει. Και σύντομα, θα επανέλθουμε στο ίδιο πρόβλημα που υπάρχει με τα Android tablets, προσφέροντας μια “πετσοκομμένη” εμπειρία για οτιδήποτε άλλο εκτός από μια μικρή οθόνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.