Με το Android 11, η Google θα αναγκάσει τους κατασκευαστές smartphone να χρησιμοποιούν A/B partitions, που επιτρέπουν την ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος στο παρασκήνιο με μετέπειτα επανεκκίνηση. Μία διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως “απρόσκοπτες ενημερώσεις”. Σε περίπτωση που κάποιος κατασκευαστής δεν συμμορφώνεται με αυτό το προαπαιτούμενο, τότε θα απουσιάζουν από τις συσκευές του τα GMS.

Τα A/B partitions είναι ένας απλός τρόπος για να πραγματοποιούνται οι αναβαθμίσεις του Android στο παρασκήνιο, χωρίς ο χρήστης να αντιλαμβάνεται οτιδήποτε, ενώ μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το smartphone του. Η νέα έκδοση είναι προσβάσιμη μετά από επανεκκίνηση της συσκευής.

Όλα αυτά είναι δυνατά διότι το smartphone χρησιμοποιεί το partition A, και η ενημέρωση πραγματοποιείται στο partition B, το οποίο περιέχει ένα αντίγραφο του συστήματος. Κατά την επανεκκίνηση, το τηλέφωνο δεν τρέχει την έκδοση που υπάρχει στο partition A, αλλά αυτή που εγκαταστάθηκε στο partition B.

Η χρήση δύο partition δεν βοηθά μόνο στην ταχύτερη ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος, αλλά προσφέρει έξτρα ασφάλεια. Σε περίπτωση που η ενημέρωση αποτύχει ή για οποιονδήποτε λόγο η ενεργή εγκατάσταση δεν λειτουργεί σωστά, ο χρήστης μπορεί να επαναφέρει τη συσκευή του τρέχοντας τη λειτουργική έκδοση που υπάρχει στο δεύτερο partition.

Μέχρι σήμερα, τα A/B partitions ήταν κάτι που η Google σύστηνε στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν. Ωστόσο, με το Android 11 όλα θα αλλάξουν. Πέρυσι η εταιρεία απαίτησε όλα τα smartphones του 2020 να τρέχουν Android 10, και τώρα έγινε γνωστό πως εάν τα νέα Android 11 smartphones δεν έχουν A/B partitions, τότε η Vendor Test Suite (VTS) θα αποτυγχάνει.

Η υποχρεωτική χρήση των A/B partitions αποτελεί μέρος της VTS. Κάθε νέο Android smartphone πρέπει να είναι συμβατό με το Project Treble. Γι’ αυτό, η VTS θα ελέγχει αν το smartphone με API level 30 aka Android 11 ή νεότερο υποστηρίζει τα A/B partitions. Σε περίπτωση που η VTS αποτύχει, τότε το smartphone δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα GMS.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.