Η τεχνολογία του 5G αναμένεται να αλλάξει το design των smartphone συσκευών, όταν αυτή θα καταφθάσει στα δίκτυα τα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία Millimeter wave (mmWave) (μεταξύ περίπου 30GHz ως 300GHz) αναμένεται να προσφέρει ταχύτητες download ως 100 φορές πιο μεγάλες σε σχέση με τα δίκτυα 4G LTE. Το “proximity effect” της τοποθέτησης του ανθρώπινου δαχτύλου, προσώπου ή χεριού θα μπλοκάρει το σήμα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η CEO μιας startup εταιρείας στο χώρο των ασύρματων δικτύων, η Maryam Rofougaran.

Φανταστείτε το σαν το “antennagate” του iPhone 4 πίσω στο 2010, όπου ένας χρήστης έκανε το σήμα του iPhone πιο ασθενές, επειδή το κρατούσε σε συγκεκριμένη θέση. Αλλά στο 5G τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το σήμα, όχι μόνο θα εξασθενεί, αλλά θα μπλοκάρει τελείως. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο design. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν κάποια 5G smartphones, μόνο κάποια prototypes, εκτός βέβαια, από εκείνο της Qualcomm και το οποίο παρουσιάζεται στην αρχική εικόνα του άρθρου.

Ίσως είναι πιο λογικό να έχουμε το smartphone να βασίζεται σε 4G connection, που είναι πάντα ενεργοποιημένη ως μέρος του “dual-connectivity” στο 5G standard, όταν ο χρήστης κάνει μια κλήση. Όλοι οι μεγάλοι πάροχοι στις ΗΠΑ εκτός από την Sprint Corp. υποστηρίζουν κλήσεις voice-over-LTE (VoLTE). Επομένως, κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει μια όμορφη λύση βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν καθυστερήσει αυτές τις Gigabit ταχύτητες που υπόσχονται τα 5G δίκτυα όταν απλά θα πρέπει να λάβεις μια κλήση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.