Πολλοί έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να ακούμε ηχητικό διαδικτυακό περιεχόμενο με αυξημένες ταχύτητες αναπαραγωγής. Για τους νεότερους μάλιστα αυτό μπορεί να είναι ακόμη και ο κανόνας.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μια έρευνα σε φοιτητές στην Καλιφόρνια έδειξε ότι το 89% άλλαξε την ταχύτητα αναπαραγωγής των διαδικτυακών διαλέξεων. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα σε αυτό. Όταν ένα άτομο εκτίθεται σε προφορικές πληροφορίες, οι ερευνητές διακρίνουν τρεις φάσεις μνήμης: την κωδικοποίηση των πληροφοριών, την αποθήκευσή τους και στη συνέχεια την ανάκτηση τους. Στη φάση της κωδικοποίησης, ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επεξεργαστεί και να κατανοήσει την εισερχόμενη ροή ομιλίας. Οι λέξεις πρέπει να εξαχθούν και η συμφραζόμενη σημασία τους να ανακτηθεί από τη μνήμη σε πραγματικό χρόνο.
Οι άνθρωποι γενικά μιλούν με ρυθμό περίπου 150 λέξεων ανά λεπτό, αν και ο διπλασιασμός του ρυθμού αυτού εξακολουθεί να είναι εντός του παρατηρούμενου εύρους. Οι εισερχόμενες πληροφορίες αποθηκεύονται προσωρινά σε ένα σύστημα μνήμης που ονομάζεται μνήμη εργασίας. Αυτό επιτρέπει σε τμήματα πληροφοριών να μετασχηματίζονται, να συνδυάζονται και να χειρίζονται σε μια μορφή έτοιμη για μεταφορά στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Επειδή η μνήμη εργασίας μας έχει περιορισμένη χωρητικότητα, αυτό οδηγεί σε γνωστική υπερφόρτωση και απώλεια πληροφοριών.
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση σε αυτόν τον τομέα εξέτασε 24 μελέτες μάθησης από βίντεο διαλέξεων. Οι μελέτες διέφεραν ως προς τον σχεδιασμό τους, αλλά γενικά περιελάμβαναν την αναπαραγωγή μιας βιντεοδιάλεξης σε μία ομάδα με την αρχική ταχύτητα (1x) και την αναπαραγωγή της ίδιας βιντεοδιάλεξης σε μια άλλη ομάδα με μεγαλύτερη ταχύτητα και οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε καθεμία από τις δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν στη συνέχεια ένα πανομοιότυπο τεστ αφού παρακολούθησαν το βίντεο για να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ύλη.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η αύξηση της ταχύτητας αναπαραγωγής είχε ολοένα και πιο αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση των δοκιμών. Σε ταχύτητες 2x και άνω η αρνητική επίδραση ήταν μέτρια έως μεγάλη. Είναι ενδιαφέρον ότι μία από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση διερεύνησε επίσης ηλικιωμένους ενήλικες (ηλικίας 61-94 ετών) και διαπίστωσε ότι επηρεάζονταν περισσότερο από την παρακολούθηση περιεχομένου με μεγαλύτερες ταχύτητες από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες (ηλικίας 18-36 ετών).
Τελειώνει σύντομα η προθεσμία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Τα επίσημα στοιχεία
Ένα άλλο άγνωστο ζήτημα είναι το εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην νοητική λειτουργία και την εγκεφαλική δραστηριότητα από την παρακολούθηση βίντεο με αυξημένες ταχύτητες αναπαραγωγής. Μια τελευταία παρατήρηση είναι ότι ακόμη και αν η αναπαραγωγή περιεχομένου δεν επηρεάζει την απόδοση της μνήμης, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η εμπειρία είναι λιγότερο ευχάριστη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το κίνητρο και την εμπειρία των ανθρώπων στη μάθηση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.