Κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας θα βρούμε τεράστια νήματα ραδιοενέργειας που μερικές φορές μοιάζουν με οστά. Σε ένα οστό από αυτά οι αστρονόμοι παίζουν κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο του ορθοπεδικού στον Γαλαξία. Αυτό γιατί η νέα εικόνα που έχουμε, θυμίζει πολύ ακτινογραφία, που πρακτικά θα λέγαμε πως είναι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα διαστημικό τηλεσκόπιο για να εξετάσουν ένα εμφανές κάταγμα κατά μήκος του οστού, μήκους 230 ετών φωτός. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από το Παρατηρητήριο ακτίνων X Charnda, της NASA, σε συνδυασμό με δεδομένα από το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, στη Νότια Αφρική και το Very Large Arrey, του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Τα δεδομένα αποκάλυψαν τι ήταν αυτό που πιθανότατα προκάλεσε τη ρωγμή.

Αυτό που επιτέθηκε στο κοσμικό οστό, παρατηρείται ακριβώς στο σημείο της θραύσης. Πιθανότατα κοιτάμε ένα αστέρι νετρονίων, που περιστρέφεται ταχύτητα τα, γνωστό και ως Pulsar. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς το αντικείμενο αυτό διασχίζει το γαλαξία με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χτύπησε το οστό και απλά συνέχισε το δρόμο του. Η σύγκρουση προφανώς παραμόρφωσε το μαγνητικό πεδίο του οστού και παραμόρφωσε το ραδιοσήμα του.

Η ανακάλυψη δεν μας δίνει απλά μια διάγνωση για το πως έσπασε το οστό, αλλά δείχνει πως ένα και μόνο αστέρι μπορεί να ταρακουνήσει ολόκληρο το Γαλαξία, ακόμα και αν αυτό έχει πεθάνει από καιρό. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Monthly Notices of Royal Astronomical Society.

Οι επιστήμονες έχον ονομάσει αυτό το κοσμικό νήμα G359.13142-0.20005, όμως οι φίλοι της αστρονομίας του έχουν δώσει το όνομα “Το Φίδι”. Ο λόγος είναι ευνόητος, δεδομένου του επιστημονικού του ονόματος.

Το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA βοήθησε τους επιστήμονες να μελετήσουν το Φίδι, ένα νήμα ραδιοενέργειας κοντά στο γαλαξιακό κέντρο του Γαλαξία μας. Πίστωση: NASA / CXC / J. Vaughan illustration

Η λαμπερή δομή διαπερνά το πυκνοκατοικημένο κέντρο του Γαλαξία μας. Δεκάδες αντίστοιχα νήματα εμφανίζονται σε ραδιοκύμματα γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, καθώς φωτίζονται από σωματίδια που κινούνται σπειροειδώς μέσα από παράλληλα μαγνητικά πεδία. Το Φίδι είναι ένα από τα μακρύτερα και φωτεινότερα νήματα που έχουμε στον Γαλαξία μας.

Αλλά το γιατί υπάρχουν αυτές οι δομές και τι κάνει κάποιες μακρύτερες και πιο φωτεινές από άλλες, παραμένει ένα μυστήριο.

Tο μέρος όπου ο χρόνος κινείται 9% πιο αργά για τους ανθρώπους

Όσο για το αστέρι που τραμπουκισμέ το οστό, είναι ένα αστέρι νετρονίων. Τα αστέρια νετρονίων σχηματίζονται όταν τεράστια αστέρια εκρήγνυνται σε μια σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους ένα συνθλιμμένο πυρήνα, με πλάτος μόλις 16 χιλιομέτρων. Πρόκειται για αστέρια που καταρρέουν αλλά δεν έχουν την μάζα για να γίνουν μαύρες τρύπες. Αυτά τα αστέρια εκπέμπουν ακτινοβολία καθώς περιστρέφονται ταχύτατα, κάτι σαν φάρος.

Οι νέες εικόνες δείχνουν πως οι επιπλέον ακτίνες Χ, προέρχονται από την περιοχή γύρω από το αστέρι νετρονίων. Σωματίδια όπως ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια – μικροσκοπικά κομμάτια ύλης και αντιύλης – που επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μπορεί να τις προκάλεσαν.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν την ταχύτητα που κινείται το pulsar, σε περίπου 1.6 με 3.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα! Μια ταχύτητα που είναι ιλιγγιώδης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of Royal Astronomical Society.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.