Τι είναι το TARGET2 που έπεσε σήμερα – Όλη η Ελλάδα χωρίς μεταφορές χρημάτων
Το TARGET2 είναι το σύστημα διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο που ανήκει και λειτουργεί από τον Ευρωσύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες, όπως και οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να υποβάλλουν εντολές πληρωμής σε ευρώ σε αυτό το σύστημα,, όπου αυτές επεξεργάζονται και διακανονίζονται σε χρήμα κεντρικής τράπεζας, δηλαδή σε χρήματα που τηρούνται σε λογαριασμό σε κεντρική τράπεζα.
Εξωγήινη ζωή: Κατέγραψαν ασυνήθιστο φαινόμενο σε απομακρυσμένο πλανήτη!
Το σύστημα διακανονίζει πληρωμές που σχετίζονται με τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς και συναλλαγές μεταξύ τραπεζών όπως και εμπορικές συναλλαγές, όπως εξηγεί στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κάθε πέντε ημέρες, το σύστημα επεξεργάζεται αξία χρημάτων που προσεγγίζει το σύνολο του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα πληρωμών στον κόσμο. Περισσότερες από 1.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το TARGET2 για να δρομολογούν συναλλαγές σε ευρώ, είτε για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό των πελατών τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές, περισσότερες από 52.000 τράπεζες παγκοσμίως και όλοι οι πελάτες τους μπορούν να προσεγγιστούν μέσω του TARGET2.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
Λόγω της ύπαρξης τεχνικού προβλήματος στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν είναι εφικτή προς το παρόν η διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα του προβλήματος αυτού δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεταφορές κεφαλαίων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Η βασική αιτία του συμβάντος έχει εντοπιστεί και λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας. Η διόρθωση του πανευρωπαϊκού αυτού τεχνικού προβλήματος αναμένεται να γίνει σύντομα.
Το Ευρωσύστημα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η κανονική λειτουργία του TARGET2.
Σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται χαρακτηριστικά και με τα επιδόματα, καθώς αυτά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, με την επίσημη ανακοίνωση να μην αναφέρει πότε αναμένεται περίπου να διορθωθεί το πρόβλημα.
Το πρόβλημα έχει επιδιορθωθεί πλέον σύμφωνα με ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και οι συναλλαγές θα επανέλθουν από μεσάνυχτα – ξημερώματα Παρασκευής. Επηρεάζονται και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα, όπως πχ ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακόμη δεν επιδιορθώθηκε