Το HDR10+ είναι ένα HDR (High Dynamic Range) format που έχει δημιουργηθεί από τη Samsung και έχει σχεδιαστεί να επεκτείνει τις δυνατότητες του HDR10 format, επιτρέποντας τα dynamic metadata να προσαρμόζουν συνεχώς τις ρυθμίσεις της οθόνης ώστε πάντοτε να βλέπεις το καλύτερο και το περισσότερο χρώμα. Σε αντίθεση με το Dolby Vision, το HDR10+ δεν απαιτεί τέλη αδειοδότησης και μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εταιρεία, ώστε να το προσαρμόσει στα προϊόντα της.
Μια οθόνη, έχει ένα εύρος χρωμάτων που μπορεί να αναπαράγει και αποκαλείται dynamic range. Όταν μιλάμε για το HDR10+, ο αριθμός των χρωμάτων αγγίζει τα δις. Πρόκειται για πολλά μοναδικά χρώματα, ωστόσο πάντοτε υπάρχει κάτι που θα βρίσκεται εκτός αυτού του εύρους. Όταν γίνεται αυτό μπορεί να παρατηρήσετε ένα φαινόμενο κατά το οποίο τα φωτεινά χρώματα ξεθωριάζουν για παράδειγμα. Το HDR10 έχει σχεδιαστεί για να μπορούν να αναπαραχθούν περισσότερα χρώματα. Αυτό καθίσταται εφικτό, μέσω αυτού που αποκαλούμε metadata. Σκεφθείτε τα metadata σαν έναν αριθμό σημειώσεων που μεταβαίνουν μαζί με τις πληροφορίες της εικόνας στην οθόνη και λέει σε αυτή που να προσαρμοστεί. Το HDR10+ με το dynamic metadata channel μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιο επακριβή προσαρμογή των επιπέδων φωτεινότητας για κάθε μεμονωμένο frame ενός video ή για μια στατική εικόνα που παρουσιάζεται στην οθόνη, αντί να ρυθμιστεί μόνο μια φορά.
Κάθε οθόνη επωφελείται από ένα dynamic HDR metadata channel, παρά το γεγονός ότι η Samsung το ανέπτυξε για τις τηλεοράσεις ως τον ανταγωνιστή του Dolby Vision, το οποίο φέρει ακριβά τέλη αδειοδότητης. Σύμφωνα με την Samsung, η ύπαρξη ενός ανοιχτού standard που μπορεί να προσαρμοστεί από τους κατασκευαστές οθονών ώστε το software να μπορεί να αναπαραστήσει το περιεχόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια συγκεκριμένη οθόνη, είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει, ότι οι μεσαίου κόστους οθόνες, όπως αυτές στις οικονομικές τηλεοράσεις και στις συσκευές, μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες επιδόσεις των πιο ακριβών display panels.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του HDR10+ είναι ότι επιτρέπει στην οθόνη να δείχνει πιο φωτεινά χρώματα ή πιο σκούρα χρώματα, ανάλογα με το τι παρουσιάζεται στην οθόνη. Ένα μειονέκτημα, είναι ότι το περιεχόμενο, πρέπει να υποστηρίζει HDR10+, επειδή είναι ο content producer αυτός που θέτει το metadata chanel.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.