Το Hardware acceleration είναι μια ρύθμιση που θα έχεις ίσως δει να βρίσκεται κάπου μέσα στις ρυθμίσεις διάφορων εφαρμογών, όπως και στο εσωτερικό του Android smartphone σου. Αν και δεν είναι πάντα μια προσβάσιμη επιλογή στα περισσότερα smartphone apps, το hardware acceleration χρησιμοποιείται από εφαρμογές, όπως το Youtube, από τον Chrome, από το Facebook και πολλά περισσότερα. Οι πρακτικές χρήσεις στις οποίες το hardware acceleration βοηθά, ποικίλουν από μια πιο αποτελεσματική αναπαραγωγή των videos και rendering του ήχου, μέχρι την επιτάχυνση των 2D graphics και των UI animations. Σε γενικές γραμμές, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις, είναι ότι αν έχεις την σχετική επιλογή, καλό είναι να την χρησιμοποιήσεις.

Όπως δηλώνει και η ονομασία του, το hardware acceleration χρησιμοποιεί dedicated hardware για την επιτάχυνση μιας διεργασίας, ώστε αυτή να τρέχει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, με το να μεταφέρει τη διαχείρισή της στην GPU, στον digital signal processor (DSP) ή σε άλλου είδους hardware block το οποίο ειδικεύεται στη συγκεκριμένη διεργασία. Για παράδειγμα, μια χρήση του hardware acceleration είναι το video encoding και decoding. Για παράδειγμα, αντί να γίνεται decoding ενός video stream στη CPU, που δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, οι κάρτες γραφικών ή άλλο hardware συχνά διαθέτουν dedicated video encode/decode blocks που μπορούν να κάνουν την διεργασία πολύ πιο αποτελεσματικά. Όπως και η αποσυμπίεση ενός αρχείου ήχου μπορεί να γίνει πιο γρήγορα στο DSP ή στην κάρτα ήχου σε σχέση με τη CPU.

Μια άλλη πολύ πρακτική χρήση του hardware acceleration είναι το 2D graphics acceleration. Τα User Interfaces, για παράδειγμα, προσφέρουν πολλά γραφικά στοιχεία, κείμενο και animations που χρειάζονται να γίνουν render. Αυτό μπορεί να γίνει φυσικά στη CPU αλλά μια GPU, ή ένας display processor είναι πολύ πιο γρήγορος σε αυτού του τύπου τη λειτουργία.

Η CPU αποτελεί την ψυχή κάθε υπολογιστικού συστήματος. Μπορεί να επιτέλεσει οποιουδήποτε είδους διεργασία, αλλά αυτή η ευελιξία από την άλλη σημαίνει ότι δεν αποτελεί και το πιο αποδοτικό μέσο για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων διεργασιών, όπως το video decoding ή το rendering γραφικών. Με λίγα λόγια το hardware acceleration απαλλάσσει την CPU από συγκεκριμένες διεργασίες που μπορούν να τρέξουν πιο αποδοτικά και γρήγορα σε άλλο hardware. Επομένως, θα μπορείς να παρακολουθήσεις περισσότερα, υψηλής ποιότητας video σε μια μόνο φόρτιση όταν γίνεται χρήση ενός dedicated video decoder block αντί να τρέξεις τον αλγόριθμο στη CPU. Και επιπλέον, αυτό αφήνει ελεύθερο το CPU να κάνει άλλα πράγματα, την ίδια στιγμή, κάνοντας τα apps να παρουσιάζουν μεγαλύτερη απόκριση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.