Οι εποχικοί δύτες γνωρίζουν πολύ καλά τη χρήση του στοιχείου Ήλιο στις φιάλες αερίου που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των καταδύσεων τους, καθότι το ήλιο βοηθά στη αραίωση του οξυγόνου που βρίσκεται στις φιάλες κάνοντας την αναπνοή σε μεγάλα βάθη πιο εύκολη. Όμως το ήλιο δεν είναι ένας ανανεώσιμος πόρος και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το ήλιο χρησιμοποιείται σε αρκετούς κλάδους της βιομηχανίας, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να σπαταλείται κατά τη διάρκεια μίας κατάδυσης.

navy-diving-457x640

Αυτός είναι ο λόγος που το Αμερικάνικο ναυτικό προσπαθεί να δώσει λύση στο θέμα, αναπτύσσοντας μια στολή κατάδυσης η οποία να μειώνει το ποσοστό του ήλιου που σπαταλείται κατά τη διάρκεια μίας κατάδυσης. Αυτές οι στολές κατάδυσης βασίζονται στο σύστημα Fly Away Mixed Gas System (FMGS), το οποίο στην ουσία απελευθερώνει τα αέρια που εκπνέονται απο τον δύτη στη θάλασσα. Τα άερια που απελευθερώνονται περιέχουν οξυγόνο και ήλιο, αλλά οι επιστήμονες του ναυτικού έχουν τροποποίησει το κράνος της στολής έτσι που να μειώνει τη ποσότητα του ήλιου που απελευθερώνεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αμερικάνικου ναυτικού, όχι μόνο αυτή η νέα στολή θα βοηθήσει στη μείωση του ήλιου που απαιτείται, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους μίας κατάδυσης που περιλαμβάνει μεταφορές υλικών, το μέγεθος του σκάφους υποστήριξης και τα αναλώσιμα όπως το Ήλιο. Η μείωση της ποσότητας του ήλιου που απαιτείται θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις χώρου που χρειάζονται για τη φύλαξή του έτσι επηρεάζοντας και τις τρεις μεταβλητές του λειτουργικού κόστους που αναφέραμε πιο πάνω. Αυτή η νέα στολή κατάδυσης βρίσκεται ακόμα στη φάση του πρωτότυπου, και δεν είναι σαφές ως προς το πότε θα φύγει απο τη φάση αυτή και να γίνει διαθέσιμη.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.