rsz_50950

Ωμό, βίαιο, ενοχλητικά ρεαλιστικό…Aριστούργημα

Είσαι η Naughty Dog και από το 2007 έχεις διαθέσει στη κονσόλα της Sony μία από τις πιο επιτυχημένες τριλογίες της τωρινής γενιάς. Το Uncharted αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, όμως σαν εταιρία πως πορεύεσαι από εδώ και πέρα ;

Συνταγή που κερδίζει την πετάς κάτω και την τσαλαπατάς…!

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι στη Naughty Dog. Οι πρώην ανήλικοι που ξεκίνησαν να παίζουν Uncharted είναι πλέον ενήλικοι, ενώ παιχνίδια όπως το Heavy Rain άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία πιο ώριμων ιστοριών. Έτσι και η Naughty Dog, αποφάσισε να παραδώσει μία τελείως διαφορετική εμπειρία. Μία εμπειρία, η οποία από τα πρώτα λεπτά θα σε κάνει να νιώσεις άβολα, θα σε ρίξει στα βαθειά και δεν θα περιμένει το πότε θα μπορέσεις εσύ να σηκωθείς. Η ανάγκη σε κάνει να εξοικειωθείς άμεσα στο καινούργιο περιβάλλον αν θέλεις να επιβιώσεις..

Single Player Campaign

Στο παρακάτω Review ασχολούμαστε αποκλειστικά με το Single Player Campaign του παιχνιδιού. Το The Last of Us διαθέτει επίσης ένα δυνατό Multiplayer Mode, με το οποίο θα πρέπει να γράψουμε αρκετές ώρες, ώστε να μπορέσουμε να εκφέρουμε άποψη. Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει το Review για το Multiplayer Mode.

Ιστορία

bus-stop-flooded-street

Βρισκόμαστε στο 2033 στα περίχωρα της Αμερικής, όπου ο συγκεκριμένος ιός http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8 , ο οποίος ήδη πλήττει μεγάλες ομάδες ζωυφίων εξελίσσεται και αρχίζει να καταλαμβάνει ανθρώπινους οργανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά φρικιαστικό δημιουργώντας τερατόμορφους οργανισμούς, τους κλίκερς.

20 Χρόνια μετά τα πρώτα χτυπήματα του ιού θα βρούμε μία χώρα διαλυμένη, σε ένα μετά-αποκαλυπτικό τοπίο, όπου ο καθένας κοιτάει να επιβιώσει. Η έννοια της κοινωνίας έχει καταστραφεί και τη θέση της έχουν πάρει διάφορες ομάδες, οι οποίες απαρτίζονται από πρώην μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι οποίοι προσπαθούν να επιβληθούν, από τους Hunters, αυτόνομες ομάδες που έχουν συγκροτηθεί ώστε να επιβιώσουν, αλλά και από μία μυστήρια επαναστατική οργάνωση του Fireflies.

Η ιστορία θα συνδέσει έναν μεσήλικα πατέρα τον Joel και ένα δεκατετράχρονο κορίτσι την Ellie, η οποία γεννημένη μέσα σε μία διαλυμένη κοινωνία έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα της επιβίωσης. Μαζί είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μία τεράστια απόσταση για να φτάσουν στο τελικό προορισμό.

 Gameplay

The-Last-of-Us

Στο Gameplay θα δούμε το γνώριμο χαρακτήρα της Naughty Dog. Από τα πρώτα λεπτά η εξοικείωση με του κανόνες του παιχνιδιού είναι απλή, ειδικά σε όσους έχουν ασχοληθεί με το Uncharted. Μην περιμένετε βέβαια κασκαντερικά άλματα και αεροπλανικές τούμπες. Το gameplay έχει βαρύνει στο μέγιστο ρεαλιστικό βαθμό. Τα άλματα είναι μετρημένα με το σταγονόμετρο, ενώ και στο shooting θα πρέπει να είστε δεξιοτέχνες για να πετύχετε ένα καλό στόχο.

Όσοι προέρχεστε από το Call of Duty, δυστυχώς, έχω άσχημα νέα για εσάς. Η χώρα έχει διαλυθεί και τα εναπομείναντα πυρομαχικά είναι ελάχιστα. Οπότε το να μπείτε σε μία πόλη και να αρχίσετε να γαζώνετε όποιον βρείτε δεν θα σας βοηθήσει και πολύ. Σε ελάχιστο χρόνο θα σας έχουν τελειώσει οι σφαίρες και θα μείνετε με ένα άδειο όπλο να περιμένετε τη σωρεία των εχθρών, η οποία σας άκουσε και έρχεται κατά πάνω σας.  Το παιχνίδι δίνει μεγάλη έμφαση στις stealth δυνατότητες του gamer, ενώ αν δεν είστε διατεθειμένοι να περάσετε απαρατήρητοι θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο να βρείτε ένα ικανοποιητικό αριθμό πυρομαχικών.

Περιβάλλον Γραφικά

original

Και φτάσαμε σε ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του Last of Us. Ύστερα από σχεδόν 7 χρονιά η κονσόλα της Sony καταφέρνει για ακόμα μια φορά να ρίξει σαγόνια. Το παιχνίδι δείχνει πραγματικά πανέμορφο. Ή περίπου πανέμορφο, διότι το να βλέπεις μία κατεστραμμένη κοινωνία να εξελίσσετε μπροστά στα μάτια σου δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο. Το περιβάλλον έχει εμπλουτιστεί με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, οι οποίες σε βάζουν ακόμα πιο πολύ στο πετσί του ρόλου.

Τα τοπία που θα συναντήσουμε, από διαλυμένες πόλεις μέχρι μολυσμένα δάση, είναι ποικίλα, ενώ οι κλιματικές εναλλαγές θα επηρεάσουν και την ψυχολογία του παίκτη.

Τεχνητή Νοημοσύνη ( ΑΙ )

LastOfUs2

Και αν πριν έπλεξα το εγκώμιο της Naughty Dog για το υπέροχο, αλλά και συνάμα διαστροφικά ρεαλιστικό περιβάλλον που μας προσφέρει, στο τομέα της ΑΙ, το παιχνίδι έχει ένα μικρό θέμα.

Σε κάποια σημεία του παιχνιδιού, αν και εγώ ήμουν καλυμμένος από τους εχθρούς, η Ellie πέρναγε σχεδόν ανενόχλητη από μπροστά τους χωρίς να τη πάρουν χαμπάρι. Επίσης υπήρξαν στιγμές, όπου ενώ δεν έπρεπε να μας ακούσουν οι εχθροί , η Ellie συνέχιζε να βρίζει θεούς και δαίμονες.

Το θέμα είναι, καταφέρνουν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες να επηρεάσουν την εμπειρία του παίκτη ;

Όταν ένα παιχνίδι σε έχει βυθίσει τόσο πολύ στο κόσμο του, δύσκολα, θα ασχοληθείς με την οποιαδήποτε ατέλεια, εκτός κι αν πρέπει να το προσέξεις για να το αναφέρεις σε ένα Review.

Ήχος Soundtrack

Tilted-building-underground-03

Μετά τα υπέροχα γραφικά έρχεται το 2ο χαστούκι από τη Naughty Dog.

O  Ήχος του παιχνιδιού σε παρασύρει από το 1ο λεπτό και μέχρι να εμφανιστούν οι τίτλοι τέλους σε αναγκάζει να βάλεις τα ηχεία σου στη διαπασών. Από το υπέροχο soundtrack του μάγου της μουσικής Gustavo Santaolalla μέχρι τους εκκωφαντικός ήχους των κλίκερς, ο ήχος γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.

Πατώντας το R2 εξαφανίζονται όλοι οι γύρω ήχοι και έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις καθαρά τις συνομιλίες των εχθρών σου, ενώ μέσω του ήχου θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις τη θέση τους και να τους διακρίνεις ακόμα κι ανάμεσα από τείχους.

Ελληνική Έκδοση

image_the_last_of_us-19394-2408_0002

Ήρθε η στιγμή να αποδώσουμε τα συγχαρητήριά μας στη Sony Hellas, η οποία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία στην εξελληνοποίηση των σημαντικότερων τίτλων της.

Το παιχνίδι είναι πλήρως υποτιτλισμένο στα ελληνικά, ενώ οτιδήποτε έγγραφο ή αντικείμενο βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι είναι μεταφρασμένο, μαζί φυσικά και το Μενού.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια της Sony Hellas κάνει προσιτό το παιχνίδι στον οποιοδήποτε θέλει να αφιερωθεί  στη μαγεία του τίτλου, χωρίς να ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να το καταλάβει ή να χάσει κάποια κρίσιμα σημεία της υπόθεσης. Και στο συγκεκριμένο παιχνίδι τα κρίσιμα σημεία είναι αρκετά.

Ένα μεγάλο μπράβο της αξίζει επίσης, διότι προσέγγισε το παιχνίδι έτσι ακριβώς όπως έπρεπε. Το παιχνίδι αφορά αποκλειστικά ένα ενήλικο κοινό και ταμπού, όπως η χρήση της λέξης μαλάκας , δεν έχουν χώρο σε ένα ανερχόμενο μέσο. Ο υποτιτλισμός είναι ακριβής και μεταφέρει ακριβώς τις λέξεις, που ήθελαν να μεταφέρουν αρχικά οι δημιουργοί του παιχνιδιού στον παίκτη.

Συμπέρασμα

Το The Last of Us αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους της τωρινής και όχι μόνο γενιάς στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Παρουσιάζει ένα τόσο ενοχλητικά ρεαλιστικό περιβάλλον, όπου σχεδόν θέλεις να κλήσεις τα μάτια και να αρνηθείς να δεχτείς για το πώς μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, όταν βρεθεί μέσα στο χάος.

Η εμπειρία της επιβίωσης δεν ήταν ποτέ τόσο δυσάρεστη και συνάμα τόσο εθιστική, ώστε να μη μπορέσεις να αφήσεις το χειριστήριο, ενώ το παιχνίδι τιμά επάξια το +18 τίτλο που έχει πάρει, τονίζοντας το σε κάθε λεπτό της ιστορίας που εξελίσσεται μπροστά σου.

Μερικές έξυπνες ατάκες της Ellie σε κάνουν να νιώσεις λίγο πιο οικία και σου δίνουν δύναμη για να συνεχίσεις.

Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού στη μεσαία δυσκολία (Normal) είναι γύρω στις 16 ώρες.

 

Βαθμός:   10

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.