Το 1997, ένας βαθύς ήχος γεμάτος μυστήριο, ανιχνεύθηκε στους ωκεανούς. Ο ήχος ήταν μακρόσυρτος και χαμηλής συχνότητας, ενώ ήταν ο πιο ισχυρός που είχε καταγραφεί υποβρυχίως, με τους επιστήμονες να μην έχουν ιδέα από το προκλήθηκε. Το όνομα που του έδωσαν ήταν Bloop.
Οι θεωρίες για την προέλευση του απόκοσμου ήχου, είναι πληθώρες από τότε. Άλλοι έλεγαν πως ήταν προϊόν υποβρύχιων στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ άλλοι υποψιάζονταν πως προήλθε από κάποιο πλάσμα στα βάθη των ωκεανών.
Ο ήχος είναι σε συχνότητα πολύ κοντά σε αυτές που κάνουν οι φάλαινες. Όμως δύο υδρόφωνα σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων ανίχνευσαν τον ήχο, οπότε αποκαλείται μια φάλαινα να έβγαλε τόσο δυνατό ήχο, ώστε να ταξιδέψει τόσο μακριά.
Με την χρήση των υδροφώνων, ερευνητές του NOAA στις ΗΠΑ, κατάφεραν να περιορίσουν την πιθανή προέλευση του ήχου, στην νότια ακτή της Χιλής, στον Ειρηνικό ωκεανό. Με τα χρόνια προστέθηκαν όλο και περισσότερα υδροφώνα, πιο κοντά στην Ανταρκτική και άθελά τους πλησίασαν πιο κοντά στην προέλευση του Bloop.
Σε εκείνο το απομονωμένο μέρος της Γης, κατάφεραν να βρουν την πηγή των απίστευτα δυνατών θορύβων του βυθού. Από ότι φαίνεται, το Bloop, ήταν ο ήχος ενός παγόβουνου, που αποσπάται από την τεράστια μάζα πάγου της Ανταρκτικής. Αν σας φαίνεται υπερβολικό, θα πούμε πως αυτά τα κομμάτια μπορεί να έχουν το μέγεθος μιας ολόκληρης πόλης, οπότε και ο ήχος που κάνουν, σίγουρα έχει απίστευτα μεγάλη ένταση.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2005 μέχρι το 2010 και επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς των επιστημόνων. Μάλιστα ο ωκεανογράφος Chris Fox, της NOAA, είχε δηλώσει στο CNN πως ο ήχος πρέπει να προέρχεται από κομμάτια πάγους της Ανταρκτικής και είχε δίκιο.
Με την απώλεια πάγου από την Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερους παρόμοιους ήχους καταγράφουν τα υδρόφωνα. Τώρα όμως ξέρουμε τι τον προκαλεί και μπορεί να μπει ένα τέλος στις εικασίες για κάποιο τεράστιο πλάσμα του ωκεανού!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.