Η ιδέα ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να απενεργοποιείς το PC σου το βράδυ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Εξάλλου, οι συχνές απενεργοποιήσεις και οι ενεργοποιήσεις θα έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στα εξαρτήματα και κάτι τέτοιο θα τα κάνει να φθαρούν πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά όμως, το να έχεις το PC σου συνεχώς ενεργό, πόσο καλό είναι κάτι τέτοιο;

Το να κόβεις το ρεύμα ή να τραβάς το καλώδιο χωρίς την σωστή απενεργοποίησή του μπορεί να προκαλέσει ζημιά, αλλά βρίσκονται τα εξαρτήματα σε κίνδυνο όταν γίνεται σωστή απενεργοποίηση και ενεργοποίηση; Τι επίδραση έχει το να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς το PC και πως συγκρίνεται αυτή η επίδραση με την αντίστοιχη, του να το έχεις ανοιχτό για πάντα;

Εξαρτάται πόσο συχνά το χρησιμοποιείς το PC σου, αναφέρει ένας agent της Geek Squad του Best Buy. Αν χρησιμοποιείς το PC σου πολλές φορές την ημέρα, είναι καλύτερα να το αφήνεις ενεργό. Αν το χρησιμοποιείς για μικρά χρονικά διαστήματα, όπως μια ώρα ή μια φορά την ημέρα, είναι καλύτερο να το απενεργοποιείς. Το να αφήνεις το PC ενεργοποιημένο συνέχεια είναι λιγότερο επιβαρυντικό σε σχέση με το να το ενεργοποιείς και να το απενεργοποιείς συνέχεια. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μεγαλύτερος όσο πιο παλιό είναι. Ένας σκληρός δίσκος για παράδειγμα, έχει μετακινούμενα μέρη, κάτι που δεν συμβαίνει σε ένα SSD, που η ζωή του είναι μεγαλύτερη. Σε γενικές τα μηχανικά μέρη κάποια στιγμή χαλάνε και η συνεχής χρήση τους τα καταπονεί. Και η θερμότητα είναι ο εχθρός των εξαρτημάτων.

Ορισμένα εξαρτήματα έχουν περιορισμένο κύκλο ζωής. Για παράδειγμα, αν το LCD panel αφήνεται ενεργοποιημένο συνέχεια, τα χαρακτηριστικά του αναφέρουν ότι προορίζεται για χρήση ως και 15000 ώρες ή δυο χρόνια. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να ενεργοποιείς και να το απενεργοποιείς όταν δεν το χρησιμοποιείς, αναφέρει ο Ajay Gupta, διευθυντής του τμήματος Notebook Product Management and Commercial PCs της HP. Η μπαταρία και ο σκληρός δίσκος έχουν επίσης περιορισμένους κύκλους ζωής.

Sleep ή Hibernate;

Η κατάσταση sleep είναι καλή επειδή βάζει το PC σου σε μια κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης χωρίς να το απενεργοποιεί εντελώς. Στην περίπτωση του hibernate ο υπολογιστής σου σταματά να χρησιμοποιεί ενέργεια και συνεχίζει από εκεί που ήταν πριν το βάλεις σε αυτή την κατάσταση. Το Hibernate είναι μια λιγότερο επιθυμητή επιλογή επειδή παράγει φθορά που είναι αντίστοιχη με την εκκίνηση και την απενεργοποίηση.

Πάντα να χρησιμοποιείς UPS, αλλά και να προσπαθήσεις να το διατηρείς όσο πιο καθαρό γίνεται. Σε γενικές γραμμές, αν χρησιμοποιείς το PC σου περισσότερο από μια φορά την ημέρα, άστο ανοιχτό όλη την ημέρα. Αν μόνο το πρωί και τη νύχτα, μπορείς να το αφήσεις και όλο το βράδυ. Αν χρησιμοποιείς το PC σου μόλις μερικές ώρες την ημέρα, απενεργοποιείστε τον.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.