Μια ολόκληρη πόλη στην Φινλανδία θα μπορεί να θερμαίνεται από μια τεράστια μπαταρία από άμμο. Η νέα μπαταρία ανακοινώθηκε επίσημα και θα κατασκευαστεί από την Polar Night Energy. Είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα που ουσιαστικά αποτελείται από ένα τεράστιο σιλό γεμάτο με τόνους άμμου ή παρόμοιου υλικού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποθήκευση την περίσσειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγέςμ στην άμμο, μέσω θερμότητας. Σύμφωνα με την εταιρία, η άμμος θα μπορεί να διατηρήσει την θερμότητα για μήνες, χωρίς πολλές απώλειες. Από εκεί η θερμότητα θα μετατρέπεται ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια (εκεί θα έχουμε απώλειες) ή θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή θερμότητας στα σπίτια εντός της πόλης, καθώς ο θέρμανση είναι δημόσιο αγαθό.

Η Polar Night αναφέρει πως χρησιμοποιεί ένα τοπικό σύστημα θέρμανσης, με την γιγαντιαία μπαταρία άμμου να μπορεί να εκφορτώνει τη θερμότητά της σε σωλήνες που μεταφέρουν ζεστό νερό ή ατμό σε σπίτια, κτήρια και πισίνες. Θα συνδεθεί απευθείας με το σύστημα θέρμανσης του Δήμου Pornainen. Το εντυπωσιακό είναι πως η μπαταρία θα μπορεί να παρέχει ισχύ εξόδου 1MW και χωρητικότητα 100MWH.

Η Polar Night λέει πως αυτά τα ποσά ισοδυναμούν  με θερμότητα μίας εβδομάδας στο Pornainen κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή για ένα μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μπαταρία θα έχει 13 μέτρα ύψος και 15 μέτρα πλάτος. Το μέγεθος είναι αρκετά διαχειρήσιμο, με δεδομένο πως η ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς απώλειες, είναι τεράστια.

Μπαταρία από άμμο

Εκτός από τον νέο τρόπο αποθήκευσης ενέργειας, η μπαταρία άμμου συμβάλει και στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από το σύστημα θέρμανσης κατά 70%. Αυτό φυσικά αποτελεί τεράστια βελτίωση.

Το αρνητικό είναι πως αυτές οι μπαταρίες δεν έχουν τόσο μεγάλη χρήση σε περιοχές που δεν βασίζονται στην τηλεθέρμανση, όπως γίνεται στην Φινλανδία, που παρέχεται από το κράτος και σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν.

Έτσι δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα!

Η Polar Night το πάει όμως ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας χρήση θρυμματισμένου σαπωνόλιθου, που είναι υποπροϊόν της κατασκευής, κοντά στην θέαση της νέας μπαταρίας.

Μια πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα, χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον, που σίγουρα θα χαρούν οι κάτοικοι της Φινλανδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.