Όλοι μισούμε όταν αγοράζουμε ένα νέο smartphone και βρίσκουμε μέσα άχρηστα apps που θέλεις να απεγκαταστήσεις άμεσα. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας bloatware, που καταναλώνουν πόρους συστήματος, μνήμη, απασχολούν τον επεξεργαστή, με τους κατασκευαστές να αρνούνται να τα εγκαταλείψουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι προσφέρουν σημαντική λειτουργικότητα. Φαίνεται ότι ετοιμάζεται λύση για όλους εμάς στην Ευρώπη.

Η ΕΕ θέλει να περάσει νόμο που θα εξαναγκάσει τους κατασκευαστές να επιτρέπουν στους χρήστες να απεγκαταστήσουν το bloatware από τη συσκευή τους. Πιο συγκεκριμένα, το Digital Services Act θα διασφαλίσει ότι οι OEMs θα δίνουν στους χρήστες την επιλογή να απεγκαταστήσουν το bloatware χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα της συσκευής.

Στην ουσία, το bloatware αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του Digital Services Act. Η ΕΕ έχει σαν στόχο να σταματήσουν οι μεγάλες εταιρείες από το να καταχρώνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Σχετικό θέμα: Πως να απαλλαχθείς από όλα αυτά τα default apps που ποτέ δεν χρησιμοποιείς στο smartphone σου

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι να γίνει και θα ήταν καλό και σωστό από την στιγμή που αγοράζεις την συσκευή να σου δίνεται το δικαίωμα για root access. Να σε ενημερώνει για εγγυήσεις προβλήματα κτλ που πιθανών θα αντιμετωπίσεις αλλά με μια εύκολη διαδικασία αν επιθυμείς να γίνεται. Εχεις το δικαίωμα να αλλάξεις μέχρι και όλο το λογισμικό, δεν πρέπει να σε υποχρεώνουν από την στιγμή που σου “πουλάνε” λογισμικό που είναι open source (linux), με “δικές τους εφαρμογές και ρυθμίσεις και χωρίς access για κάποια πράγματα.

  2. Αυτο ποσα χρονια το λενε και για τα λαπτοπ … τελικα δεν θα αλλαξει τιποτα.μια ζωη τα ιδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.