Η προθεσμία της Google για τη σταδιακή κατάργηση του παλιού πλαισίου επέκτασης Manifest V2 του Chrome έφτασε, είχε οριστεί για αυτόν τον μήνα. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Google, ο browser της θα διακόψει σταδιακά την υποστήριξη για τις επεκτάσεις Manifest V2, ενθαρρύνοντας τους χρήστες και τους προγραμματιστές να μεταβούν στο πλαίσιο Manifest V3. Η μετάβαση ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και όπως αποδείχθηκε, η Google απενεργοποιεί πλέον τις επεκτάσεις Manifest V2 στον browser.

Όπως αναφέρει ο Leopeva64, η Google έχει αρχίσει να εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους χρήστες του browser της, ενημερώνοντάς τους για την απενεργοποίηση της επέκτασής λόγω έλλειψης υποστήριξης από το πρόγραμμα περιήγησης. Οι επηρεαζόμενοι χρήστες εξαρτώνται πλέον από τους προγραμματιστές των επεκτάσεων να κυκλοφορήσουν την έκδοση Manifest V3 της απενεργοποιημένης επέκτασής ή να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση που να είναι συμβατή με τον Chrome.

Η διαδικασία απενεργοποίησης των επεκτάσεων Manifest V2 έχει ήδη ξεκινήσει στα κανάλια Chrome Beta, Dev και Canary. Η μετάβαση αναμένεται να προχωρήσει σε μια stable έκδοση τους επόμενους μήνες και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Η υιοθέτηση του πλαισίου Manifest V3 μεταξύ των προγραμματιστών φέρεται να αυξάνεται. Η Google ισχυρίζεται ότι πάνω από το 85% των ενεργά συντηρούμενων επεκτάσεων στο Chrome Web Store χρησιμοποιούν το Manifest V3. Ορισμένες κορυφαίες επεκτάσεις φιλτραρίσματος περιεχομένου, όπως οι AdGuard, uBlock Origin και Adblock Plus, έχουν επίσης κυκλοφορήσει εκδόσεις Manifest V3.

Αν και η Google λέει ότι το πλαίσιο Manifest V3 προσφέρει προνόμια όπως τα έγγραφα εκτός οθόνης, ένα νέο API για σενάρια χρήστη και βελτιωμένη υποστήριξη φιλτραρίσματος περιεχομένου, πολλοί χρήστες και προγραμματιστές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αντίκτυπό του στους αποκλειστές διαφημίσεων. Ο τεχνολογικός γίγαντας ξεκίνησε πρόσφατα μια καταστολή των ad-blockers στο YouTube. Οι χρήστες με ενεργοποιημένο ad-blocker δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube, εκτός αν απενεργοποιήσουν την επέκταση.

Κατά την περίοδο που ο Google Chrome εφάρμοζε το πλαίσιο Manifest V3 και απενεργοποιούσε τις ξεπερασμένες επεκτάσεις, ο Firefox έκανε μια σημαντική ανακοίνωση. Δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να καταργήσει τις επεκτάσεις Manifest V2 και το webRequest API. Σε μια στρατηγική κίνηση, η Mozilla αποκάλυψε επίσης ότι θα ενσωματώσει υποστήριξη για το πλαίσιο Manifest V3. Αυτή η εξέλιξη πρόκειται να απλοποιήσει τη διαδικασία για τους προγραμματιστές, καθιστώντας πιο βολική τη διάθεση επεκτάσεων τόσο στις πλατφόρμες Firefox όσο και στις πλατφόρμες Chrome.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.