Χρησιμοποιείς Google Pay ή Apple Pay για ανέπαφες πληρωμές; Σίγουρα η ιδέα να αφήνεις το πορτοφόλι σου στο σπίτι είναι δελεαστική, αλλά μήπως αυτή η διευκόλυνση κρύβει κινδύνους ασφαλείας; Ας δούμε τα δεδομένα για το κατά πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι εφαρμογές.

Τα Google Pay, Apple Pay, και Samsung Wallet είναι πιο ασφαλή από τις φυσικές κάρτες. Η τεχνολογία tokenization που χρησιμοποιούν παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Όταν προσθέτεις την κάρτα σου στην εφαρμογή, η ίδια η κάρτα δεν αποθηκεύεται στη συσκευή. Αντίθετα, δημιουργείται ένα μοναδικό token, το οποίο «ζει» αποκλειστικά στο τηλέφωνό σου.

Αυτό το token είναι άχρηστο σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να το αντιγράψει σε άλλη συσκευή, ενώ αλλάζει και κάθε φορά που πραγματοποιείς μια πληρωμή. Έτσι, δεν μπορεί να υποκλαπεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι οι εφαρμογές αυτές είναι κλειδωμένες πίσω από το PIN σου ή τα βιομετρικά στοιχεία. Ακόμα και αν κάποιος κλέψει το τηλέφωνο ή το ρολόι σου, δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις κάρτες σου για πληρωμές με τα Google Pay, Apple Pay, και τα λοιπά, χωρίς να ξεκλειδώσει τη συσκευή.

Οι εφαρμογές αυτές προστατεύουν και από άλλους τύπους απάτης, όπως το skimming, όπου οι εγκληματίες χρησιμοποιούν κακόβουλα τερματικά πληρωμής για να κλωνοποιήσουν την κάρτα σου. Το tokenization εξασφαλίζει ότι η φυσική κάρτα σου παραμένει ασφαλής, ενώ η διαδικασία είναι πιο σίγουρη από τη χρήση της μαγνητικής λωρίδας.

Υπάρχει μια ρύθμιση που πρέπει να έχεις στο νου σου: ορισμένες συσκευές υποστηρίζουν ανέπαφες πληρωμές ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Αυτό είναι χρήσιμο σε χαμηλής αξίας συναλλαγές, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, ωστόσο, γενικότερα μειώνει την ασφάλεια των εφαρμογών. Οπότε, καλό είναι να απενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία στις ρυθμίσεις για επιπλέον ασφάλεια.

Τα Apple Pay και Google Pay είναι εξίσου ασφαλή και για online αγορές με ηλεκτρονικές πληρωμές, προφανώς. Το ίδιο tokenization προστατεύει και σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγοντας την ανάγκη να εισάγεις τα στοιχεία της κάρτας σου, με κίνδυνο να υποκλαπούν. Συμπερασματικά, οι εφαρμογές πληρωμών είναι όχι μόνο βολικές, αλλά και πιο ασφαλείς από τις φυσικές κάρτες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι τόσο ασφαλές που πλέον πρέπει να έχεις τουλάχιστον Android 14 για να λειτουργήσει το Google Wallet. Αλλιώς δεν δέχεται καμία κάρτα με παλιό Android ακόμα και στο 13 έφαγαν μεγάλη φόλα. Αλλάξτε κινητά το συντομότερο ειδικά αυτοί που έχουν τα κινέζικα που μπήκαν σε μια μεγάλη blacklist πλέον και δεν τις δέχεται ούτε με την τελευταία αναβάθμιση! Οπότε τώρα ξέρετε όσοι είστε να δουλέψετε με κάρτα απο το κινητό μόνο Samsung, Motorola και αποφεύγετε τα Xiaomi, Oppo, Vivo, OnePlus, Realme, TCL και οτιδήποτε άλλο κινέζικο.

    • Συγγνώμη αλλά λες ασυναρτησίες. Με android 11 σε Xiaomi δουλεύει μια χαρά το Google pay με κάρτα Πειραιώς.

  2. Δεν στέκει αυτό που λες εγώ έχω VIVO και έχω τρεις κάρτες στο πορτοφόλι καί δουλεύει άψογα με android 13 !!!

  3. Μια χαρά μου χάκαραν πιστωτική της Alpha Bank και έκαναν αγορές στη Γαλλία μέσω google pay.
    Μην γράφετε ανακρίβειες για την ασφάλεια που παρέχει.
    Η alpha bank ΑΡΝΕΙΤΑΙ να επιστρέψει τα χρήματα (300 ευρώ )γιατί οι συναλλαγές έγιναν με GOOGLE PAY.
    Είναι σαν να μου λέει ότι ήμουν στη Γαλλία ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα.
    Κινητό SAMSUNG A54 ANDROID 14.

    2/01/2025

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.