Φαντάσου, στο σκοτεινό, παγωμένο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα, πολύ μακριά από τη ζεστασιά του Ήλιου, οι τροχιές ορισμένων ουράνιων σωμάτων να μοιάζουν… παράξενες. Εδώ και χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν υποθέσει ότι αυτή η «περίεργη» κίνηση οφείλεται σε έναν αόρατο πλανήτη, τον μυστηριώδη Πλανήτη 9.

Βρήκαν επιτέλους τον Πλανήτη 9 στο ηλιακό μας σύστημα!

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει καρπούς και δεν έχει εντοπιστεί κανένας τέτοιος πλανήτης. Τι συμβαίνει όμως αν δεν υπήρξε ποτέ; Ένα νέο σενάριο έρχεται να δώσει μια εξήγηση που ίσως να μην είχες φανταστεί: ένας άλλος αστέρας πέρασε κοντά από το Ηλιακό Σύστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Η ιδέα αυτή προέρχεται από μια μελέτη της Susanne Pfalzner και της ομάδας της στη Γερμανία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή για να μελετήσουν την επίδραση που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο πέρασμα στο Ηλιακό Σύστημα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, ένας αστέρας λίγο μικρότερος από τον Ήλιο πέρασε σε απόσταση 16,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από το δικό μας σύστημα, επηρεάζοντας τη βαρυτική ισορροπία.

Πλανήτης 9 (Planet 9): Δεν μπορούν να αποφασίσουν αν υπάρχει ή όχι

Αυτή η “βαρυτική αναστάτωση” θα μπορούσε να είναι η αιτία που τα αντικείμενα στην περιοχή πέρα από τον Ποσειδώνα – τα γνωστά TNOs – έχουν τόσο περίεργες, κεκλιμένες τροχιές. Κάποια μάλιστα φαίνονται να κινούνται σχεδόν κάθετα στον Ισημερινό του Ήλιου.

Η έρευνα αυτή δεν είναι ακόμη απόλυτη, αλλά το σενάριο του περάσματος ενός αστέρα προσφέρει μια πολύ απλή λύση που μπορεί να εξηγήσει πολλά από τα μυστήρια της συμπεριφοράς του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος. Όπως λέει η Pfalzner, «η ομορφιά αυτής της θεωρίας έγκειται στην απλότητά της».  Φαντάσου λοιπόν, ο Πλανήτης 9 να μην είναι καν πλανήτης!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.