Η γυμναστική είναι πολύ καλή για την υγεία μας, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ακραία άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 4.700 μόρια σε υγρά μετά την άσκηση από πυροσβέστες και διαπίστωσαν ότι οι έντονες προπονήσεις μπορεί να μας κάνουν πιο ευάλωτους σε ιογενείς λοιμώξεις.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα με σωματικά απαιτητικές εργασίες ή τους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη προπόνηση φυσικής κατάστασης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού αμέσως μετά από έντονη άσκηση λόγω μειωμένης φλεγμονώδους δραστηριότητας.

Ενώ η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι επιπτώσεις της έντονης άσκησης στην ανοσία είναι ακόμα υπό συζήτηση. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει αύξηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού μεταξύ των αθλητών μετά από έντονες δραστηριότητες, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της άσκησης.

Νέο χάπι άσκησης για να εισαι fit χωρίς να γυμνάζεσαι!

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, ερευνητές εξέτασαν το πλάσμα αίματος, τα ούρα και το σάλιο πυροσβεστών, πριν και μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Ανακάλυψαν πιθανά σημάδια καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος στα άτομα που γυμνάστηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ακραία άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Πρότειναν ότι η οπιορφίνη μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, βελτιώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, η μείωση των φλεγμονωδών μορίων στο σάλιο μετά την άσκηση θα μπορούσε να είναι ένας προσαρμοστικός μηχανισμός για την ενίσχυση της ανταλλαγής αερίων λόγω της υψηλότερης ζήτησης οξυγόνου. Το στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων άλλαξε επίσης, ενδεχομένως λόγω της αύξησης των αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο στόμα τους. Ωστόσο, τα πεπτίδια αυτά δεν ανέστειλαν αποτελεσματικά την ανάπτυξη του E. Coli.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ανοσοκαταστολή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δείχνουν αυξημένη ανοσολογική επιτήρηση και ρύθμιση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μια ευρύτερη κοινότητα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ των σωματικών απαιτήσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.