Skip to content

TELEKOM: Συμμετοχή στο διαστημικό πρόγραμμα IRIS2 για τον ανταγωνιστή του Starlink

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
IRIS2

Η TELEKOM συμμετέχει στο έργο IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security via Satellite), το μεγάλο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής ισχύος, της ψηφιακής αυτονομίας και ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην ήπειρο.

Το IRIS2 θα αποτελείται από ένα σύστημα 290 δορυφόρων, οι οποίοι θα λειτουργούν τόσο σε μεσαία, όσο και σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Μέσα από ένα τεχνολογικά προηγμένο δορυφορικό δίκτυο συνδεσιμότητας, η ΕΕ θα παρέχει υψηλής ποιότητας αξιόπιστες επικοινωνίες για κυβερνητικές αρχές, ιδιωτικές εταιρείες και Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και γρήγορο internet σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν καλύπτονται επαρκώς από επίγεια δίκτυα.

Η TELEKOM συμβάλλει καθοριστικά στο έργο, παρέχοντας συνδεσιμότητα και προηγμένες υποδομές ΙΤ. Ειδικότερα, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό σύγχρονων data centers που διαχειρίζονται και αποθηκεύουν τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τους δορυφόρους, και ασφαλών δικτύων WAN (Wide Area Networks) που συνδέουν τα data centers με διάφορα σημεία εντός και εκτός Ευρώπης. Επιπλέον, η TELEKOM σχεδιάζει δίκτυο κορμού 5G, ώστε τα δεδομένα να φτάνουν στους τελικούς χρήστες με πολύ υψηλές ταχύτητες και ελάχιστη καθυστέρηση.

Πως οι χάκερ εκμεταλλεύονται το μη ενημερωμένο λογισμικό – Το κόστος για τις επιχειρήσεις

Το IRIS2 αναμένεται να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών το 2030. Την ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία του έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΕΕ η κοινοπραξία SpaceRISE, με επικεφαλής τους διαχειριστές δορυφορικών δικτύων SES, Eutelsat και Hispasat.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Tags: cosmote
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.