To TCL 40R 5G ήρθε επίσημα στην χώρα μας και όπως είναι λογικό πέρασε μια βόλτα από τα γραφεία μας για να την δοκιμάσουμε. Η εταιρία στοχεύει στην οικονομική κατηγορία, με τιμή στα €219, ώστε να είναι προσιτή προς όλους, ενώ προσφέρει τα απαραίτητα σε όσους θέλουν μια συσκευή για απλή χρήση. ‘Αλώστε η πολιτική της εταιρίας είναι να προσφέρει συσκευές σε λογικό κόστος, ώστε να κάνει την τεχνολογία της προσβάσιμη σε όλους.

Ο ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία είναι ιδιαίτερα σκληρός, όμως η εταιρία κατάφερε να προσφέρει αρκετά χαμηλότερη τιμή για αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Με τις τιμές των συσκευών να έχουν πάρει την ανιούσα, σε όλες τις κατηγορίες, μας αρέσει να βλέπουμε συσκευές που προσπαθούν να κρατήσουν την τιμή τους χαμηλή.

Ας δούμε τι έχει να προσφέρει η εταιρία.

Σχεδιασμός

Η TCL πάντα έδινε μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό των συσκευών της, ώστε να ξεχωρίζουν, παρά τις χαμηλές τιμές τους. Εμείς πήραμε την συσκευή στο Stardust Purple και πραγματικά ξεχωρίζει από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η πλάτη μας θυμίζει φωτογραφίες που τραβάμε startrails.

Η υφή στο πίσω μέρος ξεχωρίζει και αυτή, αφού είναι λίγο πιο “σαγρέ”, ώστε να μην γλιστράει από το χέρι μας. Η κατασκευή της πλάτης και του πλαισίου είναι unobody και φτάνει μέχρι το πλαίσιο της οθόνης, κάτι που πάντα εκτιμούμε.

Ακόμα και η νησίδα της κάμερας έχει ένα μοτίβο παρόμοιο με αυτό της πλάτης, κάτι που το κάνει αρκετά όμορφο. Στο σύνολο, αισθητικά είναι μια άρτια συσκευή που ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, χωρίς υπερβολές και φανφάρες.

Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο Power Button, στα δεξιά της συσκευής και είναι ιδιαίτερα γρήγορος και ακριβής, ενώ η συσκευή ξυπνάει γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις.

Η συσκευή έχει στο κάτω μέρος της 3.5mm audio jack θύρα, για τα ακουστικά μας, που δεν θεωρείται δεδομένο.

Οθόνη

 Η TCL είναι τεχνολογικός γίγαντας στην κατασκευή πάνελ οθονών. Στην περίπτωση του TCL 40R 5G, έχει ενσωματώσει την τεχνολογία NXTVISION, για σημαντικά καλύτερα χρώματα. Η εν λόγω τεχνολογία, προσφέρει μια εμπειρία σαν HDR, σε οθόνες που δεν είναι HDR συμβατές, κάνοντάς την να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

TCL 40R 5G

Τεχνικά έχουμε ένα LCD Panel, με μέγεθος στις 6.6 ίντσες και ανάλυση 1612×720 (HD+). Η οθόνη έχει αναλογία πλευρών τα 20:9 και ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz. Μάλιστα, αλλάζει μόνη της τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με το περιεχόμενο που βλέπει ο χρήστης, κάτι που σπάνια βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Χρωματικά η οθόνη έχει πολύ καλή απόδοση, κάτι στο οποίο βοηθάει και η τεχνολογία NXTVISION, αφού αναγνωρίζει το περιεχόμενο που βλέπουμε και ρυθμίζει την οθόνη ανάλογα, ώστε να αποδύσει στο μέγιστο δυνατό. Η εμπειρία μας με την οθόνη είναι αρκετά ευχάριστη.

TCL 40R 5G

Η εταιρία δεν μας έχει δηλώσει το γυαλί που προστατεύει την οθόνη, όμως δεν είναι τόσο λεπτό, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μείωση στην φωτεινότητα όταν βλέπουμε την οθόνη σε ακραίες γωνίες, κάτι που είναι σύνηθες σε αυτή την κατηγορία. Δεν έχουμε όμως χρωματικές παραμορφώσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό.

Ήχος

Στο κομμάτι του ήχου η συσκευή έρχεται με μονοφωνικά ηχεία. Βέβαια σε αυτά τα χρήματα δεν είχαμε την απαίτηση για στέρεο ήχο, αφού είναι λογικό να θυσιαστεί το δεύτερο ηχείο για χάρη του χαμηλότερου κόστους.

TCL 40R 5G

Από το ηχείο έχουμε ικανοποιητικό για την κατηγορία ήχο, με ικανοποιητικά μπάσα, καθαρές ψηλές. Οι μεσαίες δεδομένου του μονοφωνικού ήχου είναι σε καλά επίπεδα. Η ένταση θα μπορούσε να είναι λίγο υψηλότερη, όμως σίγουρα δεν δημιουργεί προβλήματα. Για την χρήση που προορίζεται η συσκευή ο ήχος είναι ικανοποιητικός.

Αν θέλουμε το κάτι παραπάνω, με χρήση ακουστικών παίρνουμε αρκετά καλύτερο ήχο, αρκεί τα ενσύρματα ή ασύρματα ακουστικά μας να έχουν καλή απόδοση.

Κάμερα

To TCL 40R 5G έχει τρεις κάμερες στην πλάτη, όπως συνηθίζεται όμως σε αυτή την κατηγορία, δεν τραβάνε όλες φωτογραφίες. Συγκεκριμένα έχουμε την βασική κάμερα των 50MP, μία 2MP macro και μία 2MP για τον υπολογισμό του βάθους πεδίου.

 

Η βασική κάμερα έχει έναν αισθητήρα Samsung JN1, στα 50MP, πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8. Αυτή η κάμερα είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει την βασική λειτουργικότητα που περιμένει ο χρήστης. Σε καλό φωτισμό οι φωτογραφίες είναι αρκετά καλές, με καλό δυναμικό εύρος. Σε χαμηλό φωτισμό, η κάμερα γυρνάει αυτόματα σε λειτουργία νυκτός, χωρίς όμως να κάνει image stacking, όπως οι κάμερες ακριβότερων συσκευών. Το αποτέλεσμαTCL 40R 5G όμως παραμένει ικανοποιητικό για την οικονομική κατηγορία στην οποία ανήκει η συσκευή.

Η macro κάμερα είναι η τυπική που βλέπουμε σε όλη την μεσαία κατηγορία, χωρίς autofocus, οπότε θα πρέπει να βρείτε εσείς την σωστή απόσταση για καλά εστιασμένη φωτογραφία, η οποία είναι γύρω στα 4 εκατοστά από το θέμα μας.

Στην πρόσοψη έχουμε μια κάμερα 8MP, με φακό διαφράγματος f/2.0, που σε καλό φωτισμό θα μας δώσει μια καλή selfie, ενώ αποδίδει καλά και σε βίντεοκλήσεις.

Στο κομμάτι του βίντεο, η πίσω κάμερα τραβάει 1080p βίντεο, στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, με ηλεκτρονική σταθεροποιηση η οποία αποδίδει αρκετά καλά. Στην πρόσοψη έχουμε δυνατότητα λήψης βίντεο 1080p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Επιδόσεις

Η TCL μας έχει δηλώσει πως η στόχος της δεν είναι το κυνήγι των χαρακτηριστικών, αλλά το να έχει συσκευές που θα είναι σταθερές και αποδοτικές στην πράξη. Έτσι, για το TCL 40R 5G επέλεξε τον Dimensity 700, ένα chipset που είναι γνωστό και αρκετά δοκιμασμένο από την εταιρία.

Η εταιρία έχει καταφέρει να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο, με το λογισμικό της, ώστε να έχει σταθερή απόδοση χωρίς κολλήματα. Η συσκευή δεν παρουσίασε lag κατά την χρήση, κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα. Η συσκευή ανταποκρίνεται γρήγορα και είναι ικανή να εκτελέσει όλες τις βασικές εφαρμογές που χρειάζεται ο χρήστης αυτής της κατηγορίας.

Η συσκευή έρχεται με 4G μνήμης RAM, που είναι αρκετά αν δεν το παραφορτωθεί η συσκευή με εφαρμογές, που θα τρέχουν παράλληλα. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε την δυνατότητα των 6GB, όμως δεν παρατηρήσαμε προβλήματα στην χρήση, με Social Media, emails και εφαρμογές μηνυμάτων.

Η συσκευή μπορεί να τρέξει και κάποια παιχνίδια αρκεί να μην είναι υπερβολικά απαιτητικά.

Αυτονομία

Το TCL 40R 5G έρχεται με μια μπαταρία 5000mAh, ώστε να προσφέρει καλή αυτονομία η συσκευή. Η εταιρία πάντα μας έδινε καλή αυτονομία και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μπαταρία μπορεί να είναι μεγάλη, όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι η διαχείριση από πλευράς λογισμικού. Η εταιρία έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στο πως διαχειρίζεται την μπαταρία και τις εφαρμογές που τρέχουν στην συσκευή, ώστε να μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η συσκευή αντέχει μέχρι και 2 ημέρες φυσιολογικής χρήσης, ακόμα και όταν έχουμε μέσα 2 κάρτες SIM. Αν κάνουμε παραπάνω χρήση ή παίζουμε παιχνίδια, θα βγάλει μία ημέρα.

 Η συσκευή φορτίζει στα 15W, που δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορα, όμως σε αυτά τα χρήματα είναι λογικό.

Συμπεράσματα

Με δεδομένο πως η εταιρία ήθελε να δημιουργήσει μια συσκευή προσβάσιμη οικονομικά προς το κοινό, το TCL 40R 5G πετυχαίνει τον στόχο. Η εταιρία έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις ώστε να κρατήσει την τιμή χαμηλά, όμως θα λέγαμε πως ήταν λιγότερες από τον ανταγωνισμό.

Η TCL έχει εμπειρία στο πως να φτιάχνει αξιόπιστα κινητά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και το TCL 40R 5G, είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.