Από το 2007 και μετά τα δυο λειτουργικά συστήματα που επιβίωσαν, ήταν το Android και το iOS, τα οποία κατέχουν κυρίαρχη θέση στο χώρο των smartphone συσκευών. Πιθανόν, το πιο μεγάλο OS που απέτυχε, ήταν τα Windows. Το gsmarena κάνει μια αναδρομή, πίσω στις μέρες των pocket pcs και του Windows Mobile. Ήταν τότε ακριβώς, που το UI προσπαθούσε να μιμηθεί τα Windows με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και ας πούμε απλά, ότι δεν ήταν και ό,τι καλύτερο.

Έπειτα, υπήρξαν τα Windows Phones, το UI των οποίων αποτελούσε έμπνευση από τους Zune players. Αλλά εδώ, έγινε το αντίθετο πράγμα. Τα desktop windows δανείστηκαν στοιχεία από τα phone Windows. Αυτό ήταν στην “post-PC, tablets are king”  εποχή και η Microsoft πίεσε για ένα touch-friendly UI, παρά το γεγονός ότι δεν είχε νόημα σε ένα PC που λειτουργούσε με mouse και πληκτρολόγιο. Ναι, γνωρίζουμε ότι τα Windows Mobile και τα WIndows Phone δεν έχουν πολλά κοινά. Τα Windows Phone η Microsoft τα έκανε reboot τρεις φορές, πληγώνοντας τα ποσοστά υιοθέτησης καθώς οι παλαιότερες συσκευές δεν μπορούσαν να αναβαθμιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, τα Windows ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο OS φορητών συσκευών που υπάρχει (με το Blackberry OS να αποχωρεί πριν από μερικά χρόνια). Είναι απίθανο από εδώ και στο εξής κάποιο OS να ανταγωνιστεί την Google με το Android και αν το κάνει, τότε η ίδια έχει Chrome OS και Fuchsia. Μπορεί η Qualcomm να ετοιμάζει κάποια Snapdragon laptops, ωστόσο η δραστηριοποίηση της Microsoft στο χώρο των smartphones έχει τελειώσει.

Μήπως τα Windows Phone ήταν πάντα καταδικασμένα να αποτύχουν; Φάνηκε να υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον στα Lumia phones. Για να μην φανταζόμαστε πράγματα, καλύτερα να κοιτάξουμε στα δυο γραφήματα του gsmarena.com. Ακολουθούν οι αριθμοί των νέων συσκευών που έκαναν το ντεμπούτο τους κάθε χρόνο. Συμπεριέλαβαν και τα Windows Mobile και τα Windows Phone, καθώς υπήρχαν εποχές που ορισμένες heavily skinned εκδόσεις του Mobile κυριαρχούσαν (Η χρυσή εποχή της HTC).

Οι αριθμοί των Windows Mobile έπεσαν με πρωτοφανή ρυθμό, όταν οι κατασκευαστές εγκατέλειψαν την πλατφόρμα. Υπήρξε μια ώθηση το 2014/2015, ωστόσο εξασθένησε γρήγορα. Δεν έγινε κάποια άλλη προσπάθεια. Οι χρήστες καλωσόρισαν βέβαια τη νέα πλατφόρμα, αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε τόση αφοσίωση και από τις δυο πλευρές. Τα Windows Phone 8 ανακοινώθηκαν το 2012 και γρήγορα ξεκαθαρίστηκε ότι οι χρήστες των WIndows Phone 7 θα έπρεπε να αγοράσουν νέες συσκευές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.