Η Microsoft είχε 6 ολόκληρα χρόνια για να προετοιμαστεί για την κυκλοφορία των Windows 11 και τώρα βρίσκεται στη δεινή θέση να πρέπει να εξηγήσει τις απαιτήσεις συστήματος. Τα Windows 11 επισήμως θα υποστηρίζουν από τους Intel 8th Gen Coffee Lake και Zen 2 CPUs και άνω, αφήνοντας εκατομμύρια PCs πίσω τους, που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος των Windows 10. Όπως εξηγεί το The Verge, πρόκειται για μία άκρως δυσάρεστη έκπληξη, για όσους αγόρασαν ένα PC με Windows 10 ή τουλάχιστον για εκείνους που έχουν ακόμα ένα ικανό μηχάνημα αν και παλιότερο.

Windows 11

Τα Windows 11 πιο συγκεκριμένα θα απαιτούν Intel 8th Gen Coffee Lake ή Zen 2 CPUs και άνω, TPM 2.0 υποστήριξη, 4GB RAM και 64GB storage. Κάτι τέτοιο δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένο για τη Microsoft, με τα Windows 8 και τα Windows 10 να απαιτούν επεξεργαστή μόλις 1 gigahertz, 1GB RAM 2GB για 64 bit και 16GB storage (20 GB για 64 bit. Και η κυρίαρχη αντίληψη μέχρι τώρα ήταν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στην τελευταία και πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού ανεξάρτητα από το είδος του υλικού που έχει, φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο φτάνει στο τέλος του με τα Windows 11.

Έχοντας αρχικά προξενήσει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις του νέου λειτουργικού, η Microsoft προσπάθησε ξανά να τις δικαιολογήσει και όπως φαίνεται η έμφαση πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι η ασφάλεια, σε συνδυασμό με την προσπάθειά της να προωθήσει την χρήση ενός πιο σύγχρονου BIOS όπως το Uefi, που υποστηρίζει χαρακτηριστικά όπως secure boot και TPM 2.0. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο συνδυασμός των Windows Hello, Device Encryption, virtualization-based security, hypervisor-protected code integrity (HVCI) και Secure Boot έχουν καταφέρει να μειώσουν το malware κατά 60%.

Προφανώς θα χρειαστείς καινούργιο hardware για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς όλες αυτές τις προστασίες, και η Microsoft ετοιμαζόταν για ένα τέτοιο μέλλον εδώ και αρκετά χρόνια πριν. Το TPM support αποτελούσε προϋπόθεση για τους κατασκευαστές προκειμένου να πάρουν πιστοποίηση χρήσης των Windows στις συσκευές τους, αλλά η Microsoft δεν εξανάγκασε ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τους χρήστες να το ενεργοποιήσουν.

Η απόφαση της εταιρείας να εξαναγκάσει τους χρήστες των Windows 11 να έχουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος να υποστηρίζει το tpm, το secure boot, και διάφορες άλλες δικλείδες ασφαλείας έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τα Windows. Είναι το λειτουργικό σύστημα στο οποίο υπάρχει το περισσότερο ransomware, οι περισσότερες επιθέσεις malware, και η κατάσταση θα γίνει μόνο χειρότερη αν η ίδια δεν κάνει κάτι, αν δηλαδή το hardware security δεν αυξηθεί ισοδύναμα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές.

Η εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και του ανοιχτού χαρακτήρα των Windows, είναι κάτι το οποίο θα απασχολήσει και θα δυσκολέψει έντονα την Microsoft μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς θα παλεύει από τη μία να εκσυγχρονίσει το λειτουργικό και από την άλλη να αντιμετωπίσει την αντίδραση των χρηστών.

Η Microsoft προσπάθησε να ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα πρόσφατα ωστόσο δεν ήταν ακριβώς οι λεπτομέρειες τις οποίες ελπίζαμε. Συγκεκριμένα στο επίσημο blog της είχε αποκαλύψει ότι οι έβδομης γενιάς επεξεργαστές της Intel είναι το όριο για την ίδια. Γνωρίζουμε ότι οι συσκευές που τρέχουν τους έκτης γενιάς επεξεργαστές της Intel καθώς και επεξεργαστές AMD πριν την εποχή Zen, δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows, έγραφε η Microsoft πριν τελικά αφαίρεσει την εν λόγω γραμμή από το blog της. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς για ποιον λόγο οι έκτης γενιάς επεξεργαστές της Intel βρίσκονται εκτός λίστας, αν και μπορεί να οφείλεται στα Spectre και Meltdown, δύο από τα σημαντικότερα security bugs που επηρέαζαν σχεδόν κάθε συσκευή εδώ και 20 χρόνια.

Ο ειδικός στην ασφάλεια Kevin Beaumont, ο οποίος ξόδεψε σχεδόν 1 χρόνο δουλεύοντας στη Microsoft κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέκρινε έντονα την εταιρεία για τις παράλογες αυτές απαιτήσεις συστήματος. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε: βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας όπου οι οργανισμοί έχουν πληγεί, η έλλειψη chips είναι παγκόσμια και όμως η Microsoft προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να πάρει άλλο hardware για λόγους ασφαλείας.

Πως κατεβάζουμε το Windows 11 ISO χωρίς να μπλέκεις με το πρόγραμμα Windows Insider

Οι αλλαγές αυτές της Microsoft έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του MacOS Monterey εκ μέρους της Apple, με υποστήριξη για Mac Pros που πωλήθηκαν το 2013 κι μετά και Mac Minis από το 2014 και μετά. Βέβαια η Apple δεν έχει να υποστηρίξει το πλήθος των hardware configuration όπως η Microsoft, η αλήθεια όμως είναι ότι το macOS θα τρέχει σε συστήματα που είναι ήδη 8 χρόνων. Οι αλλαγές της Microsoft δείχνουν ότι ορισμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που είναι μόλις τριών χρονών δεν θα μπορούν να τρέξουν τα Windows 11.

Προς το παρόν τα Windows 11 βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών και το feedback που θα συλλέξει η εταιρεία, θα υπαγορεύσει τις μελλοντικές αλλαγές στις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος. Προς το παρόν μπορείς να παίξεις με τα Windows 11 δωρεάν και χωρίς αυτές τις απαιτήσεις. Και αν έχεις εγκαταστήσει τα Windows 11 αυτή τη στιγμή σε cpu που δεν υποστηρίζεται οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να προβείς στην εγκατάσταση των Windows 10 ξανά μετά το τέλος της preview περιόδου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. AMD A9 9425 με την εγγύηση σε ισχύ ( ενός χρόνου ) και είναι εκτός λιστας. Τι πίνετε εκεί στη Microsoft ??

 2. Εγώ βαρέθηκα, μετά τα 7άρια πήγα στο linux mint. Ε δεν τρελάθηκα αλλά όσο ζόρι ήθελα να μάθω τα 10άρια έμαθα και το mint. Θέλει θυσίες αλλά μια χαρά είναι άμα το μάθεις. Καμία σχέση με το παλιό linux, κονσόλα κι έτσι. Είναι μεταξύ windows xp & win7 με πολλά προεγκατεστημένα και καλό app-store…

 3. Βλέπω να πηγαίνουν άπατα τα windows 11 και να τα αποσύρουν όπως έκαναν και με προηγούμενη έκδοση των windows …….

 4. Πολίτης και εμβόλια, Windows 11 και χρήστης. Νέα τάξη πραγμάτων σε έναν ολοκληρωτισμό παγκοσμιοποίησης.

 5. 1 γενιάς Ryzen 1800x με tmp2.0 και bitlocker ενεργοποιημένο και είμαι εκτός… Άντε ευκαιρία, ας ανέβει λίγο το linux… Είχαμε win για παιχνίδια τώρα τίποτα.. steam proton και arch

 6. Επειδή …πολλά γράφονται να σας ενημερώσω ότι αυτό το σχόλιο το γράφω σε υπολογιστή με Windows 11 Dev και Intel Celeron G1840 2,8GHZ με 6GB RAM και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της motherboard! Τολμώ να γράψω ότι το μηχανήμα δουλεύει καλύτερα ( σχετικό αυτό εντάξει… ) από τα Windows 7 που είχε! Δεν κολλάει πουθενά! Χωρίς TPM και SecureBoot, χωρίς “πειραγμένο” ISO! Μπορώ να σας δείξω και βίντεο για να αποδείξω ότι γράφω…

  • το θέμα όμως είναι φίλε μου, ότι είναι σε preview και στο επιτρέπει.
   μετά όταν κυκλοφορήσουν, δεν ξερουμε αν θα τα υποστηρίζουν.

   παραθέτω το εξής από το άρθρο
   Και αν έχεις εγκαταστήσει τα Windows 11 αυτή τη στιγμή σε cpu που δεν υποστηρίζεται οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να προβείς στην εγκατάσταση των Windows 10 ξανά μετά το τέλος της preview περιόδου.

   • Το πρόβλημα είναι … “αν θα στο επιτρέπουν” ή αν τρέχουν τα Windows 11 σε παλιότερο hardware; Γιατί αν καταλαβαίνω καλά το πρώτο ( αν θα στο …επιτρέπουν ) δεν είναι και τόσο …πρόβλημα!!! Ειδικά όταν τρέχουν *μια χαρά* ! Για να καταλάβεις τι εννοώ η …περιβόητη απαγόρεψη για το TPM και το SecureBoot υπάρχει και στο ISO που εγκατέστησα! Ήταν όμως υπόθεση 3 λεπτών ( και τονίζω: *χωρίς να πειράξω το ISO* ) να τα …προσπεράσω. Τι νομίζεις ότι θα γίνει όταν βγει η τελική έκδοση; Αφού έτσι κι αλλιώς ο πυρήνας τρέχει μια χαρά σε τόσο παλιό hardware η …απαγόρευση θα μπορεί πολύ εύκολα να παρακαμφθεί. Το *πραγματικό* πρόβλημα θα ήταν να μην τρέχουν καν τα windows 11…

    • Να σε ρωτήσω πως το προσπερνάς χωρίς να πειράξεις το iso.

 7. Δλδ ο Ι7 7700Κ δε μπορεί να τρέξει τα 11 αλλά ένα celeroni από 8th gen μπορεί; Οκ.. άντε καιρός για debian 11

 8. Μισό έχω μπερδευτεί αν έχω τα 10 έχω πρόβλημα θα γίνει κάτι γιατί δεν έχω καταλάβει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.