Τα Windows σαν υπηρεσία φάνταζαν πολύ καλή ιδέα το 2015, όταν η Microsoft διέθεσε τα Windows 10. Αλλά μετά από έναν ιδιαίτερα άσχημο Οκτώβριο, τα προβλήματα με τα Windows 10 συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε γράψει ένα άρθρο, όπου ένας άγνωστος αριθμός συσκευών που έτρεχαν τα Windows 10 ξαφνικά έχασαν την ενεργοποίησή τους, με τους κατόχους αυτών των συσκευών να αναφέρουν ότι πλέον δεν είχαν μια έγκυρη άδεια και ότι έτρεχαν μια πλαστή έκδοση των Windows.

Τα προβλήματα αυτά ενεργοποίησης λύθηκαν στη συνέχεια, αλλά η Microsoft δεν παρείχε κάποια εξήγηση. Αντίθετα, ένας εκπρόσωπος περιορίστηκε μόνο στο να αναφέρει ότι εργαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων σε έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών Windows 10 Pro χρηστών που επηρεάστηκαν.  Στην εποχή των Windows as a service, είναι πλήρως κατανοητό ότι προβλήματα θα εμφανίζονται. Αλλά οι χρήστες έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν μια έγκυρη ειδοποίηση όταν αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν και η Microsoft αποτυγχάνει σε αυτόν τον τομέα.

Για τους επιχειρηματικούς πελάτες της, η Microsoft είχε συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονταν έγκαιρα status updates. Αν ένας οργανισμός είχε κάποια προβλήματα με το Office 365 υπήρχε ένα Service Status dashboard που σε ενημέρωνε. Οι απλοί χρήστες των Windows 10 δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα τέτοιο εργαλείο.

Το πιο κοντινό στις προηγούμενες υλοποιήσεις είναι το Windows 10 Update History page που δίνει πληροφορίες. Αυτή η σελίδα δείχνει ότι το Windows 10 October Update έκανε το ντεμπούτο του στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Στις επόμενες τέσσερις ημέρες ένας άγνωστος αριθμός χρηστών κατέβασε και εγκατέστησε το update. Μερικές ημέρες αργότερα, η Microsoft κατέβασε το update από τους servers αναβάθμισης. Εκείνη τη στιγμή, η εταιρεία έκανε edit στη σελίδα για να αναγράψει ότι: Έχουμε διακόψει τη διάθεση του October 2018 Update για όλους τους χρήστες καθώς διερευνούμε μεμονωμένες αναφορές χρηστών για διαγραφή αρχείων.

Η σημείωση αυτή περιείχε και link προς το συνοδευτικό blog post που προσπαθούσε να εξηγήσει την αιτία του bug. Το post έκλεινε με το εξής: Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μάθουμε από αυτήν την εμπειρία και βελτιώνουμε τις διαδικασίες μας για να διασφαλίσουμε ότι οι χρήστες θα έχουν μια καλή εμπειρία κατά την διαδικασία αναβάθμισης. 

Οι προθέσεις είναι καλές όπως βλέπουμε, αλλά η συμπεριφορά της εταιρείας συνεχίζει να παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ως προς τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους χρήστες των Windows. Για αρχή η σελίδα δεν έχει ενημερωθεί από τις 9 Οκτωβρίου, για πάνω από ένα μήνα. Οποιοσδήποτε την τσεκάρει θα νομίζει ότι η Microsoft ακόμη διερευνά αυτές τις αιτίες.

Στη πράξη όμως, οι μηχανικοί των Windows βρήκαν και πρόσθετα bugs στο October 2018 Update. Όπου το extracting αρχείων από ένα Zip στον file explorer μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Και δεν αναφέρουμε καν τα προβλήματα με τη συμβατότητα των drivers που παρουσιάστηκε σε μερικούς χρήστες. Κανένα από αυτά τα θέματα δεν αναφέρεται στο Windows 10 History Page. Αντίθετα, αυτά τα προβλήματα αναφέρονται σε ένα post με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε τη διάθεση της WIndows Insider Preview build 17763 η οποία τελικά έγινε η October 2018 Update.

Η Microsoft αναφέρει ότι όλα αυτά τα προβλήματα διορθώθηκαν μέσω cumulative updates που έκαναν το ντεμπούτο τους στις 16 Οκτωβρίου και στις 20 Οκτωβρίου. Αλλά αν είστε από εκείνους οι οποίοι κατέβασαν και εγκατέστησαν την έκδοση 1809 την πρώτη εβδομάδα που ήταν διαθέσιμη δεν έχετε λάβει αυτά τα updates. Για να τα λάβετε, θα πρέπει να προσθέσετε τη συσκευή σας στο Windows Insider Program και να επιλέξετε το Slow ή Release Preview Ring.

Και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Χρήστες οι οποίοι τρέχουν μια επίσημη έκδοση των Windows δεν θα έπρεπε να κάνουν εγγραφή σαν beta testers για να αποκτήσουν αυτά τα updates. Και ας μιλήσουμε για λίγο για τα επικοινωνιακά προβλήματα της Microsoft στο προχθεσινό πρόβλημα με τις ενεργοποιήσεις. Για ώρες μετά από την έναρξη του προβλήματος, οι μόνες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης ήταν ένα Reddit thread και ένας εθελοντής Moderator του Microsoft Answers forum επικαλούμενος ποστ από το Chat support της Microsoft.

Οι απλοί χρήστες των Windows 10 οι οποίοι τρέχουν μια έκδοση των Windows 10 που διατέθηκε επίσημα από τη Microsoft δεν θα έπρεπε να ξοδεύουν ώρες προκειμένου να βρουν απαντήσεις στα ξαφνικά προβλήματα. Αλλά στην απουσία ενός επίσημου status dashboard για τα Windows 10, αυτό φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.