Η τελευταία ανάλυση της Statcounter σχετικά με το μερίδιο της κάθε έκδοσης των Windows παγκοσμίως κατά τους προηγούμενους 12 μήνες δεν θα είναι ευπρόσδεκτο ανάγνωσμα για τη Microsoft. Τα Windows 10 έκλεισαν το έτος με μερίδιο 67.42%. Δώδεκα μήνες νωρίτερα, το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν πανομοιότυπο, 67.95%.

Η Microsoft προσπαθεί να ωθήσει τους χρήστες από τα Windows 10 στα Windows 11 από τότε που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2021. Αν και η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος είδε το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται κατά 10% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αυτή η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα ήθελε η Microsoft. Τον Δεκέμβριο του 2023, τα Windows 11 ήταν εγκατεστημένα σε μόλις το ένα τέταρτο των υπολογιστών παγκοσμίως.

Windows 10 11 Global Market Share

Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, οι επιχειρήσεις είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα Windows 10 συνεχίζουν να αντέχουν στον χρόνο και σημειώνουν τέτοια ποσοστά. Σε έρευνα της Valve που επικεντρώνεται στους gamer μέσω του Steam, τα Windows 10 χάνουν έδαφος έναντι των Windows 11 εδώ και μήνες.

Υπάρχει μόνο 11% διαφορά μεριδίου μεταξύ των δύο εκδόσεων. Τα Windows 11 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν μπροστά κάποια στιγμή μέσα στο 2024. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα Windows 10 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες.

Τα Windows 10 θα φτάσουν στο τέλος της ζωής τους τον Οκτώβριο του 2025. Ωστόσο, η Microsoft ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι χρήστες και οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν για τρία επιπλέον χρόνια κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας, εάν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτές.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πόσο θα κοστίζουν οι συνδρομές, αλλά με βάση τις ESU των Windows 7, δεν θα είναι φθηνές. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η επιλογή των fix από third-party ομάδες. Τουλάχιστον για όσους θέλουν παλιά έκδοση Windows, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις ενημερώσεις της.

Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι η εταιρεία ερευνών Canalys ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι μετά την ημερομηνία λήξης της ζωής των Windows 10 το 2025, έως και 240 εκατομμύρια υπολογιστές θα μπορούσαν να σταλούν σε χωματερές λόγω των αμφιλεγόμενων περιορισμών υλικού των Windows 11.

Το τέλος υποστήριξης των Windows 10 θα γεμίσει χωματερές με υπολογιστές

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.