Θεωρίες συνομωσίας και τίποτα περισσότερο δεν είναι οι πληροφορίες που διαδίδονται στο Facebook και σε άλλα social media αυτή την εβδομάδα και ισχυρίζονται ότι τα widgets του iOS 14 λειτουργούν σαν key loggers, που παρακολουθούν οτιδήποτε πληκτρολογείς στο iPhone σου. Η κατάσταση, πραγματικά έχει ξεφύγει. Στο Twitter, ένα tweet με screenshot του αρχικού Facebook post έχει πάνω από 7.000 retweets και 8.000 likes. Τέτοιου είδους screenshots έχουν γίνει viral και στο Instagram.

Το Facebook post προέρχεται από έναν χρήστη του iPhone ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε πως το πληκτρολόγιο παρουσιάζει lag και δεν έδειχνε τους χαρακτήρες που πληκτρολογούσε καθώς και άλλα προβλήματα, όπως κρασάρισμα εφαρμογών και γενικώς αργές επιδόσεις. Το Facebook post επίσης επικαλείται το security code autofill feature σαν απόδειξη ότι το iOS παρακολουθεί τι πληκτρολογεί.

https://twitter.com/cheyycandyyx2/status/1310046777345794050?s=20

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας που λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι το iOS 14 και τα home screen widgets είναι υπεύθυνα για παραβιασμένα passwords. Η παρανόηση εδώ είναι ότι πολλοί χρήστες του iOS 14 λαμβάνουν ένα push notification που τους πληροφορεί ότι ορισμένα passwords έχουν εμπλακεί σε πρόσφατη παραβίαση. Τα passwords πιθανόν είχαν παραβιαστεί πολύ πριν εγκαταστήσεις το iOS 14. Η Apple υπενθυμίζουμε ότι πρόσθεσε data breach notification στον ενσωματωμένο password manager του λειτουργικού, σαν έναν τρόπο να ειδοποιήσει τους χρήστες όσον αφορά την ασφάλεια των διαδικτυακών τους λογαριασμών.

Κάτι τέτοιο, έχει οδηγήσει τους χρήστες να πιστέψουν ότι πρόκειται για στοιχεία που συνηγορούν στην άποψη ότι υπάρχει key logger στο λειτουργικό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση.

Πως λειτουργούν τα widgets

Τα iOS 14 home screen widgets έχουν πλήθος περιορισμών και μέτρων ασφαλείας για θέματα όπως η ιδιωτικότητα και η διάρκεια μπαταρίας. Και αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι οι λόγοι που θα διαπιστώσεις πως αυτά δεν ενημερώνονται συνεχώς, αλλά σε συγκεκριμένες και εκ των προτέρων καθορισμένες χρονικές στιγμές. Αν τα widgets επιτρέπονταν να τρέχουν συνεχώς, όχι μόνο θα υπήρχαν θέματα με την ασφάλεια αλλά και σημαντική κατανάλωση μπαταρίας.

Το viral facebook post συγκεκριμένα αναφέρει το Widgetsmith ως αιτία για αυτά τα προβλήματα αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την άποψη. Ο ίδιος ο developer μάλιστα, χαρακτήρισε το άρθρο γελοίο.

Αν αντιμετωπίζεις κάποια επιβράδυνση όσον αφορά τις επιδόσεις μετά την εγκατάσταση του iOS 14 υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Ένας λόγος μπορεί να είναι ο λίγος εναπομένων αποθηκευτικός χώρος. Επίσης θα πρέπει να θυμάσαι ότι το iOS 14 αποτελεί μια καινούργια έκδοση και υπάρχουν bugs που πρέπει να διορθωθούν. Οι κακές επιδόσεις του πληκτρολογίου αποτελούν ένα από τα πιο συχνά παράπονα των χρηστών κατά τη διάρκεια της beta δοκιμής. Το πληκτρολόγιο δεν παρουσιάζει εν ολίγοις lag εξαιτίας των key logger apps, έχει bugs εξαιτίας της ύπαρξης bugs σε επίπεδο συστήματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.