Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σεούλ αποκαλύπτει ορισμένα άκρως ενδιαφέρονται στοιχεία όσον αφορά τα τρόφιμα που περιέχουν τις περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Food Science and Biotechnology τον Αύγουστο του 2025.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι πολλές κοινές τροφές, όπως είναι τα έλαια και τα κρέατα, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αρωματικών υδρογονανθράκων, με άκρως καρκινογόνες ενώσεις. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις είναι τα εξής:

Ανακοίνωση για πληρωμή ενοικίου από το 2026

τρόφιμα καρκινογόνες ουσίες

  • σογιέλαιο
  • κρέας πάπιας
  • λάδι κανόλα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες καρκινογόνες ενώσεις ή αλλιώς PAH όπως αποκαλούνται κάνουν την εμφάνισή τους στα τρόφιμα ως συνέπεια των θερμικών επεξεργασιών στα οποία αυτά υποβάλλονται. Για παράδειγμα, το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια από τις πιο επιβαρυντικές διεργασίες, μαζί με το κάπνισμά τους, το μπάρμπεκιου, ή το τηγάνισμα αν και επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως ο τρόπος μαγειρέματος, αν τα αφήνουμε να στραγγίσουν από λίπος κλπ.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.