Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η Apple λάνσαρε εμπορικά τη νέα της σειρά συσκευών iPhone και το ξεκίνημα της νέας σειράς δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η Apple ανέφερε πτώση 10% σε ετήσια βάση στα έσοδα από συσκευές κινητών. Στον αντίποδα των παραπάνω παρατηρείται ένα νέο trend στην αγορά, η ζήτηση για «παλιά» iPhone. Η παγκόσμια αγορά για referbished smartphone αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με την Counterpoint Research.
Μάλιστα, οι συσκευές της Apple αποτελούσαν το ήμισυ της αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών το 2022. Η Zion Market Research εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 13% ετησίως έως το 2032. Την ίδια ώρα οι πωλητές refurbished τεχνολογικών προϊόντων πιστεύουν ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να εκμεταλλευτούν. Η Back Market, με έδρα τη Γαλλία, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει κερδοφόρος στην Ευρώπη για πρώτη φορά φέτος, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Thibaud Hug de Larauze. Προβλέπει επίσης ότι μέσα σε 10 χρόνια, το 90% των ενηλίκων θα μπορούσε να αγοράσει referbished προϊόντα ή να επιλέξει να επισκευάσει τις συσκευές του αντί να αγοράσει νέες.
Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάποιους ανθρώπους να αγοράσουν μεταχειρισμένα τηλέφωνα είναι οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Μέσω μιας πρακτικής που ονομάζεται «σύζευξη ανταλλακτικών», στην οποία ένα ανταλλακτικό μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν το λογισμικό μιας εταιρείας το αναγνωρίσει και το εγκρίνει, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν δυσκολέψει την επισκευή του τηλεφώνου ή μπορούν να ζητήσουν από τρίτα καταστήματα να το κάνουν. Αυτό αλλάζει, έστω και αργά καθώς τον Απρίλιο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να κάνει αλλαγές που θα επιτρέπουν τη τοποθέτηση ορισμένων μεταχειρισμένων γνήσιων ανταλλακτικών της Apple σε άλλα iPhone.
Το X αλλάζει το blocking και τους όρους χρήσης και χάνει χρήστες!
Η Πολιτεία του Όρεγκον ψήφισε, επίσης, νόμο που απαγορεύει τη σύζευξη εξαρτημάτων και έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το έκανε. Και ενώ ισχύει μόνο για συσκευές που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2025, είναι μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές κάνουν τα μελλοντικά του προϊόντα τεχνολογίας να επιδιορθωθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, επίσης, πρόσφατα νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τους ανθρώπους να επισκευάζουν τα προϊόντα τους από κατασκευαστές ή τρίτους επισκευαστές.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.