Σκέψου τη στιγμή που ζεις κάτι και πρέπει να το θυμάσαι με ακρίβεια. Πώς γίνεται αυτό; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Utah ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο σετ κυττάρων, τα “κύτταρα χρόνου”, παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην εκμάθηση σύνθετων συμπεριφορών που βασίζονται στον χρόνο. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Alzheimer.

Ο εγκέφαλός μας καταγράφει τον χρόνο και τη σειρά των γεγονότων μέσω κυκλωμάτων στον μέσο κροταφικό λοβό, με κύριο εκπρόσωπο τον μέσο ρικνοειδή φλοιό (MEC). Τα κύτταρα χρόνου σε αυτό το κύκλωμα ενεργοποιούνται σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια εργασιών, λειτουργώντας σαν οργανικός εσωτερικός μετρονόμος.

O χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από κβαντική διεμπλοκή, σύμφωνα με νέα θεωρία

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτά τα κύτταρα μπορούν να “επανεξετάσουν” το χρονοδιάγραμμά τους ανάλογα με τα διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Έβαλαν ποντίκια να ολοκληρώσουν μια εργασία όπου η χρονική ακολουθία ήταν κρίσιμη για να κερδίσουν μια ανταμοιβή. Παρατήρησαν ότι τα κύτταρα χρόνου ανέπτυξαν μοναδικές “χρονικές κλίμακες” για κάθε ερέθισμα καθώς τα ποντίκια μάθαιναν.

Όταν τα ποντίκια έκαναν λάθος, η δραστηριότητα των κυττάρων χρόνου ήταν ακατάστατη. Απενεργοποιώντας τα κύτταρα αυτά, τα ποντίκια μπορούσαν ακόμα να αντιλαμβάνονται και να προβλέπουν τον χρόνο, αλλά δεν μπορούσαν να μάθουν τη χρονικά βασισμένη εργασία από την αρχή.

Αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών συνθηκών όπου οι άνθρωποι βιώνουν τον χρόνο διαφορετικά, όπως το Alzheimer. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να διερευνήσουν αν οι σύνθετες εργασίες χρονικής συμπεριφοράς θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την πρώιμη εμφάνιση του Alzheimer. Επίσης, κατανοώντας πώς ο χρόνος καταγράφεται στον εγκέφαλο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα για την “τυφλότητα χρόνου” (time blindness), ένα σύμπτωμα της ADHD και του αυτισμού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.