Η σειρά των Samsung Galaxy S9 συσκευών αποτελούσαν μια ιδανική και αξιόλογη πρόταση, αν και είχε την ατυχία να τοποθετηθεί ανάμεσα στα releases των iPhone XS που τότε διέθετε ένα ριζικά ανανεωμένο design και το Pixel 2, που είχε από τις καλύτερες κάμερες. Τα S9 smartphones προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις δυο αυτές συσκευές, με ένα feature το οποίο δεν έζησε πολύ. Το μεταβαλλόμενο διάφραγμα.

Το μεταβαλλόμενο διάφραγμα έκανε το ντεμπούτο του με την οικογένεια των Galaxy S9. Οι συσκευές, είχαν δυο fixed aperture settings, το πρώτο πλήρως ανοιχτό στα f1.5 και το δεύτερο στα f2.4. Ο στόχος της Samsung ήταν να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ exposure και sharpness για τις φωτογραφίες σας, με το S9 αυτόματα να μεταβαίνει μεταξύ των δυο.

Το phonearena κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, θυμάται ότι στη πράξη δεν προσέφερε κάτι καλύτερο. Το exposure ήταν καλό, οι low light φωτογραφίες βελτιωνόταν σε σχέση με παλαιότερες συσκευές της εταιρείες, ωστόσο το bokeh δεν είδε τη βελτίωση που κανείς θα ανέμενε.

Και πλέον στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλο και περισσότερα smartphones με μεγάλους αισθητήρες και πιο ευρύ διάφραγμα. Και αυτό, γιατί η κάμερα πρέπει να μπορεί να προσλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο φως για καλή νυχτερινή φωτογραφία. Αλλά οι μεγάλοι αισθητήρες και τα πιο ευρύ διαφράγματα εισάγουν το edge fringing στο bokeh. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν πηγαίνεις πολύ κοντά στο αντικείμενο. Πρόκειται για υπερβολική θόλωση σε φωτογραφίες που έπρεπε να ήταν σε focus.

Δες για παράδειγμα τη φωτογραφία που ακολουθεί. Στα αριστερά οι άκρες του λουλουδιού είναι εκτός focus, ενώ στα δεξιά έχουμε σημαντικά καλύτερο focus του αντικειμένου. Και κάπου εδώ, επισημαίνει η ιστοσελίδα, το μεταβαλλόμενο διάφραγμα θα προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία. Φυσικά, δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα, θα το κάνει όμως λιγότερο εμφανές, ιδίως για χρήστες που απλά τους νοιάζει μια καλή φωτογραφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.