Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλκούτας ανακάλυψαν ότι τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόλης, με αποτέλεσμα οι πόλεις να είναι πιο ζεστές κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο κρύες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ταυτόχρονα, αυτές οι μεγαλύτερες εναλλαγές θερμοκρασίας έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και δυνητικά μεγαλύτερη ρύπανση.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές με επικεφαλής τον Ansar Khan στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας, ανακάλυψαν μετά από μια πιο λεπτομερή προσομοίωση από προηγούμενα μοντέλα ότι τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις πόλεις, με αποτέλεσμα οι πέντε πόλεις, στις οποίες έγινε προσομοίωση, να είναι πιο ζεστές κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο κρύες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μελέτη προσομοίωσε την Αθήνα, το Όστιν, τις Βρυξέλλες, την Καλκούτα και το Σίδνεϊ με αυξανόμενη κάλυψη ηλιακών πάνελ στέγης από 25% σε 100%.

Η προσομοίωση βελτιώθηκε σε σχέση με προηγούμενες ερευνητικές μοντελοποιήσεις των επιπτώσεων της θερμοκρασίας των φωτοβολταϊκών πλαισίων λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα μεταφοράς ενέργειας. Η ακτινοβολούμενη και αγώγιμη θερμότητα από τα μοντελοποιημένα ηλιακά πάνελ οδήγησε σε προσομοίωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έναντι της γραμμής αναφοράς, πόλεις δηλαδή χωρίς ηλιακούς συλλέκτες.

Καθώς αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης μιας προσομοιωμένης πόλης από ηλιακούς συλλέκτες (α. 25%, β. 50%, γ. 75%, δ. 100%), η προσομοιωμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πιο ζεστή κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο δροσερή κατά τη διάρκεια της νύχτας. (Πηγή εικόνας: A. Khan et al. paper)

Οι πέντε πόλεις που μοντελοποιήθηκαν παρουσίασαν τις ακόλουθες αλλαγές θερμοκρασίας:

Αθήνα (−0,4 °C έως 1,2 °C)
Austin (−0,7 °C έως 1,8 °C)
Βρυξέλλες (−0,3 °C έως 1,1 °C)
Καλκούτα (−0,6 °C έως 1,5 °C)
Σίδνεϊ (−0,8 °C έως 1,9 °C)

Νέα μέτρα ασφαλείας από τις τράπεζες – Αναλυτικά για κάθε τράπεζα

Η έρευνα αυτή δείχνει ότι ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, μια ακούσια παρενέργεια αυτής είναι η αστική υπερθέρμανση. Ταυτόχρονα, αυτές οι μεγαλύτερες εναλλαγές θερμοκρασίας έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες ταχύτητες ανέμου στις πόλεις. Επίσης, είναι πιθανή η μεγαλύτερη ρύπανση λόγω της υψηλότερης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του εδάφους και του αέρα στον οποίο αναμειγνύεται η αιθαλομίχλη, η σκόνη και άλλοι ρύποι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξισου πιθανο επισης σε επομενη εξωμοιωση, ειναι η γιαγια μου να αποκτησει καρουλια και να γινει τραμ Παγκράτι Κολωνός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.