Τα υποκατάστατα ζάχαρης και τα τεχνητά γλυκαντικά εμφανίζονται σε πολλές δίαιτες και προϊόντα χαμηλών θερμίδων. Μερικοί άνθρωποι τα επιλέγουν για να βοηθηθούν στη διαχείριση του βάρους ή στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης.
Παρ όλα αυτά συνεχίζουν να εμφανίζονται ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία. Υπάρχουν πολλές μορφές «υποκατάστατων ζάχαρης», γνωστά και ως τεχνητά γλυκαντικά. Η ασπαρτάμη , η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη, είναι διαθέσιμα σε διάφορα σχετικά είδη διατροφής. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με αυτά τα προϊόντα τους βοηθά να αποφύγουν τις επιπλέον θερμίδες και άλλοι βασίζονται σε αυτά για να μειώσουν τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Αρκετοί ρυθμιστικοί φορείς θεωρούν πολλά από αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης αποδεκτά σε συγκεκριμένα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης. Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνών τονίζεται η σημασία περαιτέρω μακροπρόθεσμων κλινικών μελετών για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής ασφάλειας της ερυθριτόλης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης. Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης με υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα μοτίβο στο οποίο η ερυθριτόλη και άλλες αλκοόλες ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως υποκατάστατα ζάχαρης, θα πρέπει να αξιολογούνται για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όταν τέτοιες επιδράσεις δεν παρατηρούνται με την ίδια τη γλυκόζη.
Ακόμη οι ίδιοι επιστήμονες είδαν ότι η ξυλιτόλη, μια άλλη αλκοόλη σακχάρου, παρουσίαζε παρόμοια συμπεριφορά στην κυκλοφορία του αίματος. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης φάνηκε να έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά καρδιακά επεισόδια τα επόμενα χρόνια. Οι τάσεις αυτές εμφανίστηκαν σε άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα και το ερώτημα είναι αν αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόσθετους κινδύνους.
Το μυστήριο δεκαετιών που λύνεται χάρη στις πρώτες HD εικόνες ηλιοβασιλέματος στη Σελήνη
Η εργασία αυτή τονίζει ότι χρειάζεται βαθύτερη έρευνα για να βρεθεί πώς αλληλοεπιδρούν με το αίμα και τη συνολική καρδιακή λειτουργία σε διάφορες ομάδες πληθυσμού. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές προτείνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά ή μεταβολικές παθήσεις δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο συχνά βασίζονται σε αυτά τα γλυκαντικά. Η συζήτηση με έμπιστους επαγγελματίες υγείας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τον καλύτερο συνδυασμό γλυκών επιλογών στην καθημερινή ζωή.
Η πλήρης μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.