Εδώ και δεκαετίες το ανθρώπινο είδος μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της Γης με Forever Chemicals, που είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και βλαβερές χημικές ουσίες, γνωστές και ως PFAS. Πλέον, έχουμε δεδομένα πως κοινότητες με αυξημένη συγκέντρωση forever chemicals στο πόσιμο νερό, εμφανίζουν αυξημένες διαγνώσεις καρκίνου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα που ζουν σε περιοχές με μόλυνση από forever chemicals, έχουν έως και 33% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, το στόμα και το λαιμό.

Τα forever chemicals χρησιμοποιούνταν (και ακόμα χρησιμοποιούνται) σε προϊόντα που θέλουμε αντοχή στη θερμότητα, τους λεκέδες και το νερό. Αυτή η ανθεκτικότητά τους όμως τα κάνει να παραμένουν στο περιβάλλον και το σώμα μας για πολύ καιρό, ξεπερνώντας ακόμα και δεκαετίες. Τα δεδομένα όμως που δείχνουν πως συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου,  είναι ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο αυτών των χημικών και με όλο και περισσότερα μέρη να έχουν μολυνθεί από αυτά, πιθανότατα και στο δικό μας.

forever chemicals νερό
Που χρησιμοποιούνται τα forever chemicals

Από την εισαγωγή του στα προϊόντα στη δεκαετία του 1940, έχουν ενσωματωθεί σε οτιδήποτε. Από αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής, συσκευασίες τροφίμων, μπουκάλια νερού, μέχρι αδιάβροχα ρούχα και τσάντες. Με την πάροδο του χρόνου όμως, όσο αυτά τα προϊόντα διασπώνται, αυτές οι επιβλαβείς χημικές ενώσεις διοχετεύονται στο έδαφος και το νερό, για να καταλήξουν στην ανθρώπινη κυκλοφορία αίματος.

Πλέον, η διατροφή και το πόσιμο νερό είναι η βασικότεροι τρόποι έκθεσης στα forever chemicals, θέτοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο. Μεταξύ 2016 και 2021, το πόσιμο νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες για πάντα συμβάλλει σε έως και 7.000 διαγνώσεις καρκίνου ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τα τρανταχτά στοιχεία όμως, η βιομηχανία μαγειρικών σκευών καθώς και άλλες όπως η βιομηχανία συσκευασιών, αντεπιτίθενται σθεναρά στις απαγορεύσεις των Forever Chemicals.

Ένα συγκεκριμένο PFAS, γνωστό ως PFBS, ένα υποκατάστατο του πιο διαβόητου PFOA, συσχετίστηκε με μια εκπληκτική αύξηση στους καρκίνους του στόματος και του λαιμού. Ενώ η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έχει κρίνει το PFBS λιγότερο τοξικό, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Από ότι φαίνεται, για άλλη μια φορά, στον βωμό της κερδοφορίας δεν υπολογίζεται τίποτα.

Τα εν λόγω χημικά, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, προκαλούν μεγάλες ζημιές στον ανθρώπινο ιστό. Η μελέτη σημειώνει την οξειδωτική βλάβη, ως πιθανό μηχανισμό για την σύνδεση των PFAS με τον καρκίνο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως ο θυροειδής και το πεπτικό σύστημα.

Όρια ταχυτήτων και δεδομένων κινητής στους Ελληνικούς παρόχους για όποιο πρόγραμμα και αν έχεις

Τα νεφρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτά τα χημικά, οδηγώντας σε καρκίνο του νεφρού με παρατεταμένη έκθεση. Φυσικά, αυτή η μελέτη ήταν ως επί το πλείστων απλώς παρατηρητική. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα στοιχεία είναι ήδη αρκετά ισχυρά για να δικαιολογήσουν την άμεση ρυθμιστική δράση.

Ας ελπίσουμε πως μελέτες σαν αυτή, θα πείσουν τους νομοθέτες να απαγορεύσουν πλήρως τα forever chemicals από την βιομηχανία γενικότερα, ενώ θα σπρώξει τις εταιρίες να επενδύσουν στο να βρεθούν ασφαλέστερες εναλλακτικές. Όταν αυτά τα χημικά καταλήγουν στο πόσιμο νερό, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο και χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα, η Apple δέχθηκε πρόσφατα αγωγή για χρήση forever chemicals στα λουράκια των Apple Watches, που με την πολύωρη επαφή με το δέρμα απορροφώνται τα χημικά από τον οργανισμό, δημιουργώντας προβλήματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.