Ναι εντάξει, τα Bluetooth ακουστικά είναι βολικά, όπως τα AirPods της Apple. Ωστόσο όμως, ο ήχος που προσφέρουν είναι απογοητευτικός, αν και πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται. Σε δοκιμές που διεξήγαγε το sister site του androidauthority.com SoundGuys, κατέληξαν σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία συνοψίζονται στις παρακάτω γραμμές:
- Ο καθένας Bluetooth codec έχει προβλήματα ποιότητας, αν και όχι τόσο σημαντικά πάντα.
- Κανένας codec ή κανένα set Bluetooth headphones δεν μπορεί να αγγίξει την ποιότητα της ενσύρματης λύσης.
Η αλήθεια είναι ότι ο ήχος μέσω Bluetooth έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τις απαρχές του, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμος να αντικαταστήσει το headphone jack. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν μπορούν να ακούσουν την διαφορά, ιδίως σε περιπτώσεις που βρίσκονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Με τη χρήση ενός μοντέλου συμπίεσης, όπως το MP3 compression, το AAC κόβει δεδομένα εκεί που δεν θα ακούγατε έτσι και αλλιώς, αλλά κάποιες φορές γίνεται πιο “επιθετικό”. Το AAC (Advanced Audio Coding) έχει κάποια πλεονεκτήματα στο latency, αλλά όπως σημειώνει το Androidauthority θα πρέπει να αποφεύγεται στα Android smartphones, αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα του ήχου. Η ιστοσελίδα SoundGuys βρήκε υψηλά επίπεδα θορύβου, κάτι ανεπίτρεπτο για τους λάτρεις του ποιοτικού ήχου. Αν και ο ήχος δεν είναι τόσο κακός όσοι κάποιοι θα έλεγαν, ωστόσο η διαφορά γίνεται αντιληπτή από το αυτί σε κανονικά επίπεδα έντασης. Ως εκ τούτου, τα ασύρματα ακουστικά που χρησιμοποιούν AAC όπως τα Apple AirPods δεν είναι ιδανικά για χρήση στο Android. Προσέξτε τι codec χρησιμοποιούν τα ασύρματα ακουστικά σας.
Σε αντίθεση με άλλους codecs, οι δοκιμές με τον AAC σε Android smartphones, όπως τα Huawei P20 Pro, LG V30 και Samsung Galaxy Note 8 διαφέρουν σημαντικά. Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί κάθε Android συσκευή φαίνεται να χειρίζεται το AAC encoding διαφορετικά, υποψιαζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει λόγω ορισμένων power saving features στο οικοσύστημα του Android. Ο LDAC είναι ο μόνος codec ο οποίος αγγίζει τον ήχο hi-res, αν και ο ίδιος έχει τα δικά του προβλήματα. Τα bitrate defaults διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο. Για παράδειγμα τα Samsung Galaxy Note 8 και LG V30 έχουν default bitrate στα 660kbps ενώ το Google Pixel 3 στα 330kbps, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει στα developer settings.
Τα 660kbps και 990kbps connections προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα σε σχέση με τα 330Kbps τα οποία έχουν θόρυβο και συγκριτικά φτωχό frequency response σε σχέση με το high-def περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση τα 660kbps φαίνεται να αποτελούν την ιδανικότερη λύση μεταξύ της ποιότητας ήχου και της ποιότητας σύνδεσης.
Ο κάθε Bluetooth codec προσφέρει ένα υψηλότερο επίπεδο θορύβου σε σχέση με τον ενσύρματο ήχο, αν και μόνο τα AAC, SBC και LDAC 330kbps παρουσιάζουν αντιληπτά επίπεδα θορύβου. Και ενώ ο ενσύρματος ήχος μπορεί να προσφέρει ποιότητα τύπου CD και μουσική 24bit, τα Bluetooth ακουστικά απλά δεν μπορούν. Αν σας αρέσει η δυνατή μουσική, το Bluetooth θα είναι πιο θορυβώδες από τον ενσύρματο ήχο.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο της πηγής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Τι γίνεται όταν η συσκευή δεν μας αφήνει να αλλάξουμε Audio codec όμως ;
Για παράδειγμα, έχω τα XB950N1 της Sony και έχω μόνο την επιλογή για AAC.
Αν και δίνει πολύ καλή ποιότητα ήχου, τα ακουστικά υποστηρίζουν καλύτερα audio codec χωρίς όμως το σύστημα Android να με αφήνει να το αλλάξω αυτό από τα developer settings. Βλέποντας ένα σχετικό βίντεο στο YouTube δεν είμαι ο μόνος με το ίδιο πρόβλημα. Λες και είναι κάποιο bug στο Android 8 που δεν σε αφήνει να διαλέξεις κάποιο πιο advanced codec…