Ίσως θα θυμάστε ότι το 2015, όλοι μιλούσαν για τον Snapdragon 810 ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα υπερθέρμανσης. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και οι αναφορές θέλουν τα τρία νέα chips που θα βρίσκονται σε κορυφαία smartphones του 2022, και πιο συγκεκριμένα, τα Snapdragon 8 Gen 1, ο Mediatek Dimensity 9000 και ο Samsung Exynos 2200 να υπερθερμαίνονται.

Το Mediatek chip έχει δημιουργηθεί βάσει της χρήσης της διαδικασίας 4nm της TSMC, ενώ ο Snapdragon και ο Exynos χρησιμοποιούν το 4nm node της Samsung. Μόλις πριν από ένα μήνα, είχε κυκλοφορήσει το πρώτο tip από τον Ice universe ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι στα Moto smartphones, τα πρώτα που πήραν τον Snapdragon 8 Gen 1, ο επεξεργαστής εμφάνιζε προβλήματα υπερθέρμανσης.

Αυτός, ο νέος Cortex A510 core του chip δοκιμάστηκε και από τον Golden Reviewer και αν και ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι κατά 15% πιο ισχυρός από τους Cortex A55 cores του Snapdragon 888, παρουσιάζει ωστόσο αυξημένη κατανάλωση κατά  70%. Επιπλέον, ο ίδιος επισημαίνει ότι ο X2 core του Snapdragon 8 Gen 1, παρουσιάζει κατά 15% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον X1 core, ωστόσο το efficiency είναι και πάλι μικρότερο. Ο A-710 core παρέχει τις ίδιες επιδόσεις με εκείνον που αντικατέστησε στο νέο chip, τον Cortex A78. Η GPU του, είναι εκεί που έχει τοποθετηθεί το μεγάλο στοίχημα, με 50% βελτίωση στις επιδόσεις και 44% καλύτερο effeciency και τον Golden Reviewer να επισημαίνει ότι η GPU στον Snapdragon 8 Gen 1 είναι αντίστοιχη με εκείνη του A15 Bionic.

Χάρη στην εξαιρετική αρχιτεκτονική των 4nm της TSMC, ο Mediatek Dimensity 9000 αναμένεται να έχει καλύτερο effeciency από το νέο Snapdragon chip. Και από τη στιγμή που ο Exynos θα χρησιμοποιεί το ίδιο node με τον Snapdragon 8 Gen 1 δεν θα πρέπει να αναμένουμε το chip της Samsung να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από εκείνο της Qualcomm.

Η έλλειψη επεξεργαστών σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία και η συνεχόμενη συζήτηση για το τέλος του νόμου Moore, προμηνύουν ακόμη μια δύσκολη χρονιά στο χώρο των επεξεργαστών. Και πολλοί κατασκευαστές, θα εξετάσουν πόσο καλά τα πηγαίνει το εργοστάσιό τους. Αν για παράδειγμα, αποδειχθούν προβλήματα με τον Snapdragon 8 Gen 1, τότε η παραγωγή του Snapdragon 8 Gen 2 θα πάει στην TSMC.

Αλλά όπως γνωρίζει ο κάθε κατασκευαστής, η συνεργασία με την TSMC σημαίνει ότι πάντα κάποιος θα έρχεται δεύτερος στην Apple. Η Intel ήταν τόσο δυσαρεστημένη με αυτό, που στελέχη της μετέβησαν στην Ταιβάν για να ζητήσουν μέρος της δυνατότητας παραγωγής στα 3nm να χρησιμοποιηθεί για τα προϊόντα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.